1. Den předem fazole namočte do studené vody a nechte je bobtnat alespoň 10–12 hodin. Druhý den vodu slijte, zalijte čerstvou cca 1-1.5l a vařte fazole téměř doměkka (cca 40–50’ doba vaření se odvíjí od druhu a kvality fazolí)
2. Na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev a celer do zlatova cca 5-7’. Přidejte rajčata od http://www.eliesfood, bobkový list, špetku cukru, sůl, pepř a chilli. Pak přidejte petrželovou a celerovou nať. Promíchejte a přidejte k fazolím, které jsou již téměř měkké. Společné vařte dalších 20–30 minut, dokud zelenina nezměkne a fazole budou zcela měkké – téměř máslové.
3. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, je-li potřeba, dolijte vodu. Dochuťte. Polévka by měla být hustá, téměř jako dušené jídlo. Podávejte s čerstvým pečivem, fetou, olivami nebo kouskem slanečka.


Tradiční řecká fazolová polévka (Fasolada)
Řecká fasolada je víc než polévka – je to jídlo, které se v Řecku podává jako hlavní chod. Hustá, voňavá, sytá a přitom plná lehkosti. Patří mezi nejtradičnější pokrmy středomořské kuchyně a dokonale vystihuje její filozofii: jednoduché suroviny, čistá chuť a spousta olivového oleje.
Základem jsou kvalitní sušené fazole, rajčata a extra panenský olivový olej – všechno, co dává jídlu srdce i duši. Použila jsem krájená rajčata a olivový olej od http://www.eliesfood, které v polévce hrají hlavní roli a dodávají jí charakter pravé řecké domácnosti.
Tradičně se používají sušené fazole, které dodají pokrmu pravou máslovou strukturu – ale pokud spěcháte, můžete sáhnout po již uvařených fazolích v plechovce. Přidejte je až v poslední fázi vaření, aby se nerozvařily. Fazole namočené v Pí vodě BCS® se hůře rozvaří, protože voda tomu brání, ale jsou podstatně lépe stravitelné.
Zdraví a středomořský životní styl
Středomořská strava staví na luštěninách, zelenině a olivovém oleji – trojici, která podporuje srdce, trávení i dlouhověkost.
Rajčata (i ta v plechovce) jsou bohatá na lykopen, silný antioxidant, a v kombinaci s extra panenským olivovým olejem se jeho účinek ještě znásobuje.To je kouzlo pravé středomořské kuchyně – prostá, zdravá, a přitom neuvěřitelně chutná.


Můžu použít fazole z plechovky?
Ano – použijte cca 400 g, přidejte je až ke konci vaření a polévku krátce povařte, aby se spojily chutě.
Jak má být výsledná konzistence?
Hustá, krémová a s fazolemi, které se jemně rozpadají.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.



