Bramborová placka se sýrem a slaninou

Když se spojí jednoduché suroviny, vznikne jídlo, které voní domovem. Tahle bramborová placka je křupavá po okrajích, voňavá po slanině a sýru, a přitom neskutečně snadná. Ideální večeře, když máte chuť na něco teplého, slaného a s minimem nádobí.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*2 větší brambory (oloupané, nakrájené na velmi tenké plátky)
*50 g slaniny (nadrobno nakrájené)
*70 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
*200 g hladké mouky
*300 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)
*sůl, pepř
*4 lžíce olivového oleje

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 180-190 stupňů.

2. V míse smíchejte mouku, vodu, sůl a pepř – vznikne řídké těsto podobné palačinkovému. Přidejte dvě lžíce olivového oleje a plátky brambor, dobře promíchejte.

3. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
Posypte sýrem a kousky slaniny. Pokapejte zbylými dvěma lžícemi olivového oleje.

4. Vložte do předehřáté trouby na 180–190 stupnů přibližně 40–45’, dokud povrch nezezlátne.

Bramborová placka se sýrem a slaninou

Když se spojí jednoduché suroviny, vznikne jídlo, které voní domovem. Tahle bramborová placka je křupavá po okrajích, voňavá po slanině a sýru, a přitom neskutečně snadná. Ideální večeře, když máte chuť na něco teplého, slaného a s minimem nádobí.

Tipy k přípravě

  • Použijte tenké plátky brambor – díky tomu se stihnou propéct a vytvoří křupavý povrch.

  • Skvěle chutná i s cibulkou nebo bylinkami (rozmarýn, tymián).

  • Lze servírovat jako hlavní jídlo se salátem nebo jako přílohu k masu.

Můžu použít jiný sýr?

Ano, ideální je ementál, gouda nebo parmazán – cokoliv, co se pěkně rozpustí.

Dá se těsto udělat i z celozrnné mouky?

Ano, ale bude o něco hutnější, takže přidejte trochu víc vody.

Jak poznám, že je placka hotová?

Okraje musí být dozlatova a střed pružný, ale ne mokrý.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *