Pečené kuře s bramborami

Recept na pečené kuře s bramborami od Mony. Vůně pečeného kuřete, cibule a rajčat s paprikovým kořením je tak silná, že se z trouby stává hlavní kuchyňský orchestr. Všechny suroviny se propojí, omáčka z rajčat a výpeku se vsákne do brambor a vznikne jídlo, které je jednoduché, ale nezapomenutelné.

DOBA VAŘENÍ:

vice jak 60’

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*½ kuřete (nakrájeného na menší kousky i s kostí)
*6–7 větších brambor (oloupaných a rozkrojených na čtvrtiny)
*5–6 šery rajčat
*2 cibule (rozčtvrcené)
*2 stroužky česneku (drcené nebo nasekané)
*1 lžička sladké mleté papriky
*½ lžičky uzené papriky
*sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
*1 velká lžíce rajského protlaku nebo koncentrátu
*50 ml olivového oleje
*100 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 180 °C

2. V malé misce promíchejte olivový olej, rajčatový protlak, sladkou a uzenou papriku, sůl a pepř. Vznikne hustá ochucená směs. Do větší zapékací mísy vložte brambory, rajčata, cibuli, česnek a kousky kuřete. Vše přelijte připravenou ochucenou směsí. Přilijte 100 ml vody. Mísu přikryjte poklicí nebo pečlivě alobalem.

3. Pečte zakryté 50 minut, poté odkryjte a pečte dalších 20–30 minut, dokud nebude kuře zlatavé a brambory měkké a lehce opečené.

Pečené kuře s bramborami

Vůně pečeného kuřete, cibule a rajčat s paprikovým kořením je tak silná, že se z trouby stává hlavní kuchyňský orchestr. Všechny suroviny se propojí, omáčka z rajčat a výpeku se vsákne do brambor a vznikne jídlo, které je jednoduché, ale nezapomenutelné.

Tipy a doporučení

  • Pokud chcete pokrm ještě výraznější, přidejte špetku sušeného oregana nebo tymiánu – připomene chuť gyrosu z řeckého stánku.

  • Použijte masitá rajčata – uvolní šťávu a vytvoří spolu s výpekem přirozenou omáčku.

  • Můžete přidat kousek citronu do pekáče, mírně nakyslá šťáva maso krásně zvýrazní.

  • Pokud nemáte půlku kuřete, můžete použít kuřecí stehna nebo čtvrtky – důležité je, aby maso zůstalo s kostí a kůží.

Mohu použít celé kuře?

Ano, ale doporučuji je naporcovat na menší kusy, aby se vše upeklo rovnoměrně.

Lze nahradit čerstvá rajčata konzervovanými?

Ano, ale použijte kvalitní krájená rajčata a dejte méně vody, protože konzerva bývá šťavnatější.

Jak recept upravit pro děti?

Vynechejte uzenou papriku, pokud je na ně příliš výrazná, a klidně přidejte více mrkve nebo sladké papriky pro jemnější chuť.

Dá se jídlo připravit předem?

Ano, můžete vše připravit do pekáče dopředu a jen vložit do trouby těsně před večeří.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *