Sušená rajčata
Zavíčkovat do sklenice a máte v ní chuť a vůni léta. Díky sušení je chuť rajčat intenzivnější, takže uzavřít do sklenice chuť středomoří je určitě na místě.
Jaká rajčata použít na sušení?
Pokud zahradničíte, a váš plán je dát se do sušení, určitě zvažte předem jakou odrůdu zvolit. Zahradníci uvádějí přesné odrůdy s nízkým podílem sušiny, ideální k tomuto použití. Já bych vás nejraději hnala na řecký ostrov Santorini uprosit nějakého domorodce o semínko, ale nepoženu! Je tady velká pravděpodobnost, že by se rajčatům ze Santorini u nás nelíbily naše klimatické podmínky.
Pokud se ale rozhodnete sušit v troubě nebo v létě venku, použijte klidné malá rajčátka. Já jsem použila odrůdu Roma. Vyberte ne příliš velké plody. Recept najdete v sekci zelenina pod názvem “Sušená rajčata”.


Jak rajčata sušit?
V jižních státech se rajčata suší přímo na sluníčku. V České republice je tento záměr trochu riskantní, ikdyž vzhledem ke klimatický změnám nikdy nevíte? Možná v budoucnu.
Osobně suším rajčata v troubě. U sušení v troubě není vhodné plody okořenit bylinkami, je tu velké riziko, že by se bylinky připálily a rajčata zhořkly. Je také potřeba na rozdíl od sušičky troubu hlídat, tak aby se menší kousky nepřipálily. Ochutit rajčata lze pak dále naložením do oleje. Pokud má vaše trouba horkovzduch, určite jej použijte, celý proces tak značně urychlíte. V okamžiku, kdy z rajčat přestane téct šťáva, máte hotovo.
Dost dobře můžete též rajčata sušit v sušičce. Sušení rajčat v sušičce je podstatně snadnější. Rajčata naskládejte na rošt, nesmí se překrývat a teplota by se měla pohybovat mezi 60-80 stupni.
Jak poznat že rajčata jsou již suchá ?
U dobře usušených rajčat by se při zmáčknutí neměla uvolňovat žádná tekutina. Měla by být tmavší, ale ne křehká, nesmí být lámavá a tvrdá. Rajčata by měla být elastická ale ne lepkavá.
Jak sušená rajčata skladovat ?
Sušená rajčata lze uchovávat v mrazáku, tady doporučuji rajčata zavakuovat a teprve pak dát zamrazit. Vakuováním zabráníme rajčatům natáhnout pachy jiných mražených potravin.
Dále rajčata, můžete dát do čistých zavařovacích sklenic, nebo zavakuovat a tak jako sklenice ponechat bez zmrazení.
Chcete-li rajčata uchovat ještě déle, popřípadě ještě dochutit bylinkami, vložte je do vysterilizovaných sklenic, přidejte koření, česnek, bazalku, zkrátka to, co vám chutná. Zalijte rozehřátým rostlinným olejem na 60 °C, sklenice uzavřete, otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.
Velmi často se rajčata nakládají za studena. Rozdíl je v tom, že se olej nezahřívá. Za studena můžete rajčata naložit i do olivového oleje, jen počítejte s tím, že při nižší teplotě v lednici olej ztuhne.


Jaké zdravotní benefity mají sušená rajčata?
Tak jako čerstvá rajčata, tak i vysušená se pyšní velkým obsahem lykopenu. Lykopen dává rajčatům charakteristickou červenou barvu. Dlouhodobé studie ukázaly, že lykopen hraje velkou úlohu v prevenci určitých typů rakoviny.
Dalším z klíčových zdravotních benefitů je velký obsah antioxidantů, které mají za úkol nás chránit před škodlivými volnými radikály.
Rajčata jsou dobrým zdrojem vitamínů, zejména těch, které pomáhají udržovat naše kosti zdravé. Obsažené vitamíny také hrají důležitou roli při hojení ran. Dále obsahují též mírné množství vitaminů C a komplexu B5 a B9.
Kde všude můžeme rajčata použít?
Sušená rajčata můžeme použít přesně na těch místech, kde používáme i čerstvá. Rozdíl mezi čerstvým a sušeným je, že sušená mají intenzivnější chuť.
Hodí se skvěle do baget, sendvičů, na obložený chléb, chlebíčky do pomazánek. Ze sušených rajčat můžete připravit výbornou omáčku na těstoviny, přidat k masům, na pizzu, do rolád, těstovinových salátů, zkrátka všude tam, kde vám chutnají.
Samozřejmě se skvěle hodí jako jedinečný jedlý dárek, který vaše přátelé určitě potěší.