Nakládané zelené olivy

Recept na nakládané olivy od Mony. Nakládané olivy? To je moje každoroční řecká tradice! A žádné moderní vychytávky – pěkně postaru, se slaným lákem.

DOBA VAŘENÍ:

Více jak den

PORCE:

1,5 kg

INGREDIENCE

*1,5 kg zelených oliv
*voda na proplachování oliv
Nálev
*1.5 l vody (já používám Pí vodu BCS®)
*120 ml octu
*150 g hrubé soli
*1 citron nakrájený na kolečka

POSTUP

1. Nepoškozené a nepomačkané olivy dejte do pětilitrového uzavíratelného barelu nebo jiné nádoby. Zalijte vodou až po okraj tak, aby všechny olivy byli ponořené ve vodě. 

2. Po 24 hodinách vodu vyměňte a tak to opakujte každý den celý týden. Dále pokračujte v procesu výměnou vody ob den cca 7-15 dnů. Olivy v průběhu proplachování ochutnejte, v okamžiku kdy hořkost bude pro vás přijatelná dále již neproplachujte.

3. Připravte čisté sklenice s uzávěrem.

4. Do mísy nalijte vodu a nasypte sůl, sůl intenzivním mícháním rozpusťte. Pak přilijte ocet a znovu promíchejte. Do sklenic naskládejte olivy přidejte kolečko citronu a zalijte až po okraj lákem. Přidejte lžičku oleje a sklenic uzavřete.

5. Sklenice dejte na tmavé místo a nechte 2 měsíce naležet. Pak otevřete a podávejte.

Nakládané olivy

Nakládané olivy? To je moje každoroční řecká tradice! A žádné moderní vychytávky – pěkně postaru, se slaným lákem. Tady se ale dostáváme ke kurióznímu kroku: víte, jak zjistíte, jestli je lák dostatečně slaný? Ponoříte do něj vejce. Jo, čtete správně – čerstvé vejce je můj osobní kontrolor kvality! Když vyplave a trčí o velikosti  2€ mince, máte vyhráno. Pokud se potopí… no, tak se radši připravte na další kolo míchání.

Žádné bylinky, žádné kudrlinky, jen čistá slaná dokonalost a lehce nahořklá chuť oliv. A výsledek? Olivy, co chutnají jako dovolená u Egejského moře.Tak kdo si letos troufne na vlastní várku?“

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *