1. Troubu rozehřejte na 220 stupňů.
2. Do zapékací mísy dejte rozdělený květák a přidejte smetanu, jogurt, rajský protlak, sůl, pepř a cukr, pokapte olivovým olejem a vše promíchejte.
3. Vložte do trouby a pečte cca 15-17’. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte. V mezičase vařte těstoviny, dle přiloženého návodu.
4. Květák vyjměte z trouby, přidejte ještě horké nepropláchnuté těstoviny a promíchejte. Přidejte parmazán a podávejte.
Zapečený květák s těstovinami
V jednoduchosti je krása.
Ptáte se, jak vznikl tento recept? V zimní sezóně je květák u nás v lednici velmi často, jeden z nejvíce opakovaných receptu je klasický řecký květákový salát, jednoduše uvařený květák, citronová šťáva, sůl, olivový olej, toť vše. Chuťové pohárky řekly v jednom okamžiku: “Dost salátu, chceme těstoviny s něčím…” A žádná jiná zelenina v lednici nezbyla. Přišel nápad …. květák, jogurt, smetana a recept byl na světě!
Na co si dát pozor?
Květák naloupejte na stejnoměrně velké kousky tak, aby se při pečení všechny stejně propekly. Pečte krátce, při vysoké teplotě, tak se ze zeleniny odpaří rychleji voda a zůstane intenzivnější chuť. Použijte smetanu s vysokým podílem tuku a jogurt taktéž.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.