Zapečený květák s těstovinami

Recept: Ptáte se, jak vznikl tento recept? V zimní sezóně je květák u nás v lednici velmi často, jeden z nejvíce opakovaných receptu je klasický řecký květákový salát, jednoduše uvařený květák, citronová šťáva, sůl, olivový olej, toť vše.

DOBA VAŘENÍ:

30’

PORCE:

2

INGREDIENCE

*400 g květáku rozděleného na malé růžičky cca 2×2 cm
*100 g těstovin
*120 ml smetany 33%
*150 g bílého jogurtu 10% tuku
*1 lžíce lžíce rajčatového protlaku
*sůl, pepř
*½ lžičky cukru krystal
*35 ml olivového oleje
*2 lžíce nastrouhaného parmazánu(nemusí)

POSTUP

1. Troubu rozehřejte na 220 stupňů. 

2. Do zapékací mísy dejte rozdělený květák a přidejte smetanu, jogurt, rajský protlak, sůl, pepř a cukr, pokapte olivovým olejem a vše promíchejte.

3. Vložte do trouby a pečte cca 15-17’. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte. V mezičase vařte těstoviny, dle přiloženého návodu.

4. Květák vyjměte z trouby, přidejte ještě horké nepropláchnuté těstoviny a promíchejte. Přidejte parmazán a podávejte.

Zapečený květák s těstovinami

V jednoduchosti je krása.

Ptáte se, jak vznikl tento recept? V zimní sezóně je květák u nás v lednici velmi často, jeden z nejvíce opakovaných receptu je klasický řecký květákový salát, jednoduše uvařený květák, citronová šťáva, sůl, olivový olej, toť vše. Chuťové pohárky řekly v jednom okamžiku: “Dost salátu, chceme těstoviny s něčím…” A žádná jiná zelenina v lednici nezbyla. Přišel nápad …. květák, jogurt, smetana a recept byl na světě!

Na co si dát pozor?

Květák naloupejte na stejnoměrně velké kousky tak, aby se při pečení všechny stejně propekly. Pečte krátce, při vysoké teplotě, tak se ze zeleniny odpaří rychleji voda a zůstane intenzivnější chuť. Použijte smetanu s vysokým podílem tuku a jogurt taktéž.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *