Masový koláč v těstě filo

DOBA VAŘENÍ:

8

PORCE:

více jak 60'

INGREDIENCE

*7 listů těsta filo
*300 g mletého masa 70% hovězí, 30% vepřové
*1 menší mrkev nastrouhaná na hrubém struhadle
*1 malá cuketa nakrájená na malé kostky
*2 cibule nakrájené nadrobno
*2 lžíce rajského protlaku
*sůl, pepř, čili vločky
*50 g sýru typu parmazán (nemusí)
*50 ml olivového oleje + 30 ml na potírání těsta
*200 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1. Na pánev nalijte olivový olej a zprudka restujte mleté maso, vařečkou maso rozmělňujte tak, aby nemělo hrudky. Po cca 2’ přidejte cibuli, mrkev, cuketu a pokračujte další 2’ v restování. Pak maso okořeňte solí, pepřem a čili vločkami, přidejte rajský protlak, vodu a duste na mírném ohni cca 20’. Masová směs by neměla být příliš tekutá.

2. Vemte zapékací mísu o průměru cca 20-22 cm, vymažte olivovým olejem a do středu položte plát těsta filo a potřete tukem. Tak pokračujte do okamžiku kdy budete mít položených 5 plátů. Přidejte vychladlou směs masa a posypte tvrdým sýrem. Přečnívající okraje těsta překlopte směrem dovnitř. Při překládání potírejte olivovým olejem. Na povrch koláče položte ještě dva nařasené listy těsta a znovu potírejte tukem.

3. Ostrým nožem koláč nakrájejte na porce, rukou lehce pokapte vodou a vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů.  Pečte do zlatova cca 45-50’. 

Masový koláč v těstě filo

Znovu tady mám pro vás jednu neodolatelnou  dobrotu s těstem filo.

Na co si dát pozor při práci s těstem?

Těsto filo je velmi tenké, což znamená, že po otevření snadno usychá, ztvrdne a pak praskne. Je tedy dobré pracovat rychle, popřípadě po odebrání  jednoho listu ostatní listy přikrýt lehce navlhčenou utěrkou. Pravidlo křupavého koláče zní mazat, mazat a mazat, tedy před položením dalšího listu pečlivě předešlý list potřete tukem. 

Pokud se vám těsto přeci jen potrhlou, nezoufejte a pokládejte je jak je protržené. Na potírání sladkých koláčů použijte ideálně přepuštěné máslo a ty slané potírejte kvalitním olivovým olejem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *