Dušený pórek s řapíkatým celerem

Recept na dušený pórek s řapíkatým celerem od Mony. Dnes tady mám pro vás super zeleninové jídlo, jednoduché, rychlé a neuvěřitelně svěží. Toto jîdlo  je tradiční řecké. A řecká kuchyně je pestrá a chutná. Základem je olivový olej a hodně zeleniny. 

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*1 větší pórek nakrájený na větší kolečka cca 2cm
*4 oloupané stonky řapíkatého celeru nakrájené na kousky cca 2 cm
*1 mrkev nakrájená na kolečka
*1 větší cibuli nakrájenou na kolečka
*1 bramboru nakrájenou na kostky
*3-4 lžíce nasekané zelené petrželky
*60-80 ml olivového oleje
*sůl, pepř
*šťáva z ½ citronu
*1 lžička škrobu
*600-700 ml zeleninového vývaru nebo vody na podlití (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Na pánvi se širokým dnem rozehřejte olivový olej. Dejte restovat všechnu zeleninu. Zeleninu restujte pečlivé do sklovita cca 6-8’.

2. Okořente solí, pepřem, zalijte vývarem nebo vodou tak, aby byla téměř ponořená. Duste doměkka. Do misky dejte citronovou šťávu, přidejte škrob a rozmíchejte.

3. V okamžiku, kdy je zelenina měkká a tekutiny zredukovány na cca ⅓, přidejte rozmíchaný škrob s citronovou šťávou, promíchejte, dochuťte solí, pepřem, přidejte zelenou petrželku a nechte ještě cca 5’ povařit.

4. Podávejte s čerstvým pečivem a sýrem feta.

Dušený pórek s řapíkatým celerem

Dnes tady mám pro vás super zeleninové jídlo, jednoduché, rychlé a neuvěřitelně svěží. Toto jîdlo  je tradiční řecké. A řecká kuchyně je pestrá a chutná. Základem je olivový olej a hodně zeleniny. 

Na co si dát pozor? 

Použijte kvalitní olivový olej a věnujte čas a péči restování zeleniny. Zelenina uvolní své cukry, lehce zkaramelizuje a pustí veškerou chuť do olivového oleje, který je nosičem chuti. V lepším případě použijte na podlití vývar.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *