1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Uvařenou čočku dejte do mísy a rozmačkejte. Přidejte všechny zbylé suroviny, kromě oleje na potření. Směs dobře promíchejte a ze vzniklé hmoty dělejte kuličky, ty pokládejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem.
3. Kuličky na povrchu potřete olivovým olejem a dejte na cca 25’ péct.
4. Podávejte se salátem nebo svěžím dresinkem, jako přílohu nebo lehkou večeři.
Čočkové kuličky
Křupavé zvenčí a měkké uvnitř, takto by se daly nazvat čočkové kuličky. Tento recept má řecké kořeny. V Řecku se pěstování čočky datuje od neolitu. Semena čočky Engluvi se dědila z generace na generaci, pěstuje se ve vesnici Engluví na Lefkádě. Je považována za top odrůdu. Výsev probíhá v lednu, pěstuje se výhradně na izolované náhorní plošině v nadmořské výšce 750-950 m. Tato čočka má vynikající vlastnosti, včetně výborné chuti.
Recept jsem ochutnala hned při mé první návštěvě a přesto, že se považuji za masáka, velmi často se k jeho přípravě vracím. Samozřejmě pro čočku z Engluví vás nepoženu.
Na co si dát při přípravě pozor?
Čočku je důležité rozmačkat nebo místo mačkání lehce rozmixovat, kuličky tak budou lépe držet pohromadě, určitě se nebojte přidat mátu peprnou, pokud ji máte k dispozici čerstvou, plně doporučuji. Podávejte s dresinkem nebo přidejte do salátů.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil, nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.