1. Lilky dejte do mísy s vodou, přidejte lžičku soli a nechte minimálně 30’ namočené – zbaví se hořkosti a při smažení nenasají tak velké množství tuku. Poté je vymačkejte, osušte a osmažte na oleji dozlatova až dotmava. Brambory také lehce osmažte – jen aby se zatáhly cca 1’. Pak vše pokládejte na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku.
3. Na druhé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a restujte cibuli, přidejte česnek, rajčata, osolte, opepřete, přidejte oregano, petrželku a lžičku cukru. Nechej 5’ povadnout. Pak směs dejte do zapékací mísy a vrstvěte lilek a brambory. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 35–40’
4. Tak 10’ před koncem rozdrobte mezi prsty fetu a zasypte po povrchu. Dopečte cca 10’ dozlatova.
Zapečený lilek s bramborami a rajčaty
Letní řecký pekáč plný chutí, co se podává s chlebem a olivami
Řekové umí z pár základních surovin vytvořit jídlo, které se na stole opakuje každé léto. Tohle je klasický letní pekáč – z lilku, brambor a rajčat, přelitý rajčatovou omáčkou s cibulkou a zasypaný fetou. V Řecku se podává s čerstvým chlebem a miskou oliv – a u nás z trouby voní jako dovolená.
Tipy
- Lilek smažený dozlatova (až lehce dotmava) má mnohem výraznější chuť.
- Brambory nech také na pánvi lehce zatáhnout, při zapékání budou držet tvar a zintenzivni výslednou chuť.
- Pokud chcete lehčí verzi, zeleninu můžete upéct na plechu s trochou oleje místo smažení. (výsledná chuť je ale velmi rozdílná)
- Pekáč je výborný i druhý den – chutě se propojí a zintenzivní.
- S velkou oblibou se podává i za studena jako svačina, nebo předkrm.
- V Řecku se vždy podává s čerstvým chlebem a olivami – dodají sytost i kontrast chutí.
Můžu místo fety použít jiný sýr?
Feta je klasika, ale můžete ji nahradit balkánským sýrem, Halloumi nebo i kozím.
Dá se lilek místo smažení péct?
Ano – rozložte ho na plech, pokapejte olejem a pečte při 200 °C asi 20–25 minut.
Dá se to připravit den předem?
Ano, a bude to ještě lepší. Přihřejte jen lehce nebo podávejte vlažné.