Zapečený lilek s bramborami a rajčaty

Recept: Zapečený lilek s bramborami a rajčaty od Mony. Řekové umí z pár základních surovin vytvořit jídlo, které se na stole opakuje každé léto

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*2 větší lilky nakrájené na silná kolečka cca 2-3 cm
*2 velké brambory nakrájené na kolečka cca 1 cm
*2 větší cibule nakrájené na kostičky
*2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
*500 g čerstvých vyzrálých rajčat nastrouhaných na hrubém struhadle nebo 1 konzerva krájených loupaných rajčat
*pokud použijete čerstvá rajčata + 1 lžíce protlaku
*4 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
*cca 100 g fety
*1 lžička cukru
*1 lžička oregana
*sůl, pepř
*olej na smažení lilku a brambor (rostlinný nebo olivový)
*4 lžíce olivového oleje

POSTUP

1. Lilky dejte do mísy s vodou, přidejte lžičku soli a nechte minimálně 30’ namočené – zbaví se hořkosti a při smažení nenasají tak velké množství tuku. Poté je vymačkejte, osušte a osmažte na oleji dozlatova až dotmava. Brambory také lehce osmažte – jen aby se zatáhly cca 1’. Pak vše pokládejte na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku.

3. Na druhé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a restujte cibuli, přidejte česnek, rajčata, osolte, opepřete, přidejte oregano, petrželku a lžičku cukru. Nechej 5’ povadnout. Pak směs dejte do zapékací mísy a vrstvěte lilek a brambory. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 35–40’

4. Tak 10’ před koncem rozdrobte mezi prsty fetu a zasypte po povrchu. Dopečte cca 10’ dozlatova.

Zapečený lilek s bramborami a rajčaty

Letní řecký pekáč plný chutí, co se podává s chlebem a olivami

Řekové umí z pár základních surovin vytvořit jídlo, které se na stole opakuje každé léto. Tohle je klasický letní pekáč – z lilku, brambor a rajčat, přelitý rajčatovou omáčkou s cibulkou a zasypaný fetou. V Řecku se podává s čerstvým chlebem a miskou oliv – a u nás z trouby voní jako dovolená.

Tipy

  • Lilek smažený dozlatova (až lehce dotmava) má mnohem výraznější chuť.
  • Brambory nech také na pánvi lehce zatáhnout, při zapékání budou držet tvar a zintenzivni výslednou chuť.
  • Pokud chcete lehčí verzi, zeleninu můžete upéct na plechu s trochou oleje místo smažení. (výsledná chuť je ale velmi rozdílná)
  • Pekáč je výborný i druhý den – chutě se propojí a zintenzivní. 
  • S velkou oblibou se podává i za studena jako svačina, nebo předkrm.
  • V Řecku se vždy podává s čerstvým chlebem a olivami – dodají sytost i kontrast chutí.

Můžu místo fety použít jiný sýr?
Feta je klasika, ale můžete ji nahradit balkánským sýrem, Halloumi nebo i kozím.

Dá se lilek místo smažení péct?
Ano – rozložte ho na plech, pokapejte olejem a pečte při 200 °C asi 20–25 minut.

Dá se to připravit den předem?
Ano, a bude to ještě lepší. Přihřejte jen lehce nebo podávejte vlažné.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *