1. Všechny suroviny dejte do kastrolu, za stálého míchání přiveďte k varu a na mírném ohni za stálého intenzivního míchání vařte do zhoustnutí 40′.
2. Na počátku míchání nemusí být tak intenzivní, ale ke konci určitě míchejte bez přestání a dbejte na vaření při nízké teplotě.
3. Podáváme teplé nebo i vychlazené. Na ozdobu zvolte čerstvé ovoce, ořechy, semínka, čokoládu vše podle vašich chutí a potřeb.
Sladká mléčná rýže
Rýžový puding/nákyp/chcete-li mléčná rýže je ve středomoří velmi oblíbená. Vyrůstají na ni celé generace. Každá oblast v Řecku má svůj dokonalý recept, například na ostrově ležící v egejském moři Paros moje kamarádka přidává aromatickou a jedinečnou mastichu (pryskyřice z řečíku lentišky), na ostrově Levkada připravují slanou i sladkou verzi tak, že teplou rýžovou směs nalijí na plech a po zatuhnutí krájí jako koláč.Je spousta verzí, v některých oblastech se připravuje ve dvou krocích vaření. Nejdříve uvaří rýži ve vodě a pak dodělají v mléce.
Recept, který vám představuji, je pouze v jednou kroku, je potřeba jen trpělivě na mírném ohni míchat, rýže uvolní svůj škrob a nádherně zhoustne. Samozřejmě jsou i super rychlé postupy jako přidání škrobu a je hotovo, ale jsem přesvědčena, že v jednoduchosti a tradici je krása.Pokud nechcete použít mléko, lze nahradit třeba kokosovým, mandlovým nebo jiným. Zhoustnutí rýže závisí na míchání, tedy postupném uvolňování škrobu do mléka, jako při přípravě rizota.
Můj manžel miloval tradiční řeckou kuchyni a tento recept mně předala jeho sestra. Je to velmi jednoduchá a neuvěřitelně chutná verze, jen potřebujete chviličku trpělivosti a výsledek je pohádkový.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám mléčná rýže líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.