1. Rozinkové bochánky: Do mísy dejte mléko, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), cukr a kvasnice. Vše promíchejte a nechte aktivovat po dobu přibližně 20’.
2. Rozinky zalijte vlažnou vodou a nechte 20΄ nabobtnat, pak sceďte a dejte stranou.
3. Ve druhé míse promíchejte mouku, skořice, citronovou kůru, vanilkový cukr a sůl. Pak přidejte mléko s kvasnicemi, rozinky a vypracujte těsto. Těsto připravované v robotu nechte mísit 2-3’, pokud mísíte ručně vařečkou, miste alespoň 10’.
4. Těsto přikryjte utěrkou nebo pokrývkou na kynutí těsta a nechte kynout na teplém místě cca 40-50’. Těsto je dostatečné nakynuté v okamžiku, kdy zdvojnásobí svůj objem. Z nakynutého těsta udělejte váleček a rozdělte ho na asi 16 stejných kousků. Vypracované bochánky rozložte na plech s rozprostřeným pečícím papírem přikryjte a nechte znovu asi 40’ nakynout.
5. Jakmile jsou bochánky nakynuté,(zdvojnásobí svůj objem) potřete je směsí žloutku a smetany. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 20-25’.
6. Podávejte se skořicovým máslem.
Rozinkové bochánky
Sladké po rozinkách a voňavé po skořici, jsou taková řecká snídaňová klasika. Bývala to moje neoblíbenější snídaně. Tradičně se bochánky připravují ve dvou podobách – v Soluni a okolí jako baculaté rohlíky a od Soluně níže k Aténám jako bochánky. Bochánkům fandím proto, že si udržují větší vlhkost než rohlíky, které jsou více vypečené.
Z těsta připravíte asi 16 kusů pečiva, rozinky mají tendenci v následujících dnech tahat vlhkost z pečiva, tedy nemáte-li dostatek strávníku připravte bochánky s poloviční dávky.
Víte, jak toto pečivo dovést k dokonalé snídani nebo svačině? Vemte tři lžíce změklého másla, přidejte lžičku úžasného antioxidantu v podobě skořice, nepatrnou špetku soli, dobře promíchejte a bochánky velkoryse namažte!
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám skořicové bochánky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další recepty s kynutého těsta: PIZZA LODIČKY SE ŠPENÁTEM A SÁZENÝM VEJCEM