1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
2. Do pekáče dejte cibuli, rajčata, kuře, nalijte olivový olej, okořeňte solí, pepřem, přidejte kolečka citronu a promíchejte. Rozložte rovnoměrně po pekáči, přikryjte pečícím papírem nebo poklopem a vložte do trouby na 20’ péct.
3. Do mísy dejte nakrájené zelí, přidejte sůl a rukama promačkejte, tak, aby zmenšilo objem. Po 20’ vytáhněte kuře z trouby a přidejte rajský protlak, cukr, zelí, citronovou šťávu a zalijte cca 300 ml vody. Promíchejte, přikryjte a vložte znova do trouby.
4. Přikryjte a pečte dalších 40-50’ v závislosti na velikosti kuřete. V průběhu pečení promíchávejte a je li potřeba, podlijte vodou. Tak 15’ před dokončením odkryjte a nechte zapéct do zlatova.
5. Na konci by mělo v pekáčku zůstat jen minimum šťávy, intenzivni chuti. Podávejte s pečivem.
Kuře pečené v troubě s raným zelím
Super svěží jídlo z jednoho pekáčku. V Řecku se klasicky připravuje toto jidlo v zimě a s vepřový masem, je to v podstatě klasický zimní pokrm. Vše je to dáno tím, že právě v zimě se zelí sklízí. V našich podmínkách rané křehké zelí najdete v regálech od poloviny května do poloviny června a vřele bych na tento pokrm doporučoval použít jen zelí rané.
Já jsem tady použila kuře, což vyboně s raným zelím ladí. Na konci pečení by v pekáčku mělo zůstat jen málo šťávy intenzivní chuti a v okamžiku kdy nezahušťujeme, jidlo je svěží a lehké.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.