1. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
2. Kdoule omyjte, rozkrojte na osminky a zbavte jádřinců. Nakrájené kdoule rozložte na plech, přidejte všechny ingredience a promíchejte.
3. Plech nebo pečicí mísu přikryjte a pečte do měkka. Doba pečení se odvíjí od druhu kdoulí, běžně se v troubě pečou 2 až 2 a ½ hodiny. V okamžiku, kdy jsou upečené, zůstane na plechu hustý sladkokyselý sirup a kdoule dostanou zlatohnědou barvu.
4. Kdoule podávejte teplé nebo studené, se zmrzlinou, šlehačkou nebo je můžete přidávat do jogurtu a sladkých kaší.
Pečené kdoule s červeným vínem a skořicí,
Toto ovoce trochu připomíná jablka nebo hrušky. Kdoule je za syrova, řekla bych, nepoživatelná, ale jakmile ovoce přinesete domů a necháte při pokojové teplotě, rozline se jejich vůně a okamžitě vás naláká je tepelně upravit a ochutnat.
Naše předci z kdoulí dělali pálenku, ale této kategorii se určitě věnovat nebudeme. Poblíž naší tehdejší taverny v Epanomi nám rostl jeden strom, jehož stáří nedokážu odhadnout. V Řecku je jedno z tradičních vánočních jídel vepřové maso se sušeným ovocem a kdoulemi.
Na podzim, když dozrály první kousky, jsem je nejdříve připravovala nakládané v sirupu s mandlemi, a ke konci sklizně, již vyzrálé, jsem uchovala pár kousků na Vánoce k vepřovému.
Dnes vám posílám můj zamilovaný dezert – pečené kdoule. Příprava je velmi jednoduchá a věřím, že většinu surovin máte doma. Vskutku jediná složitost je kdoule na našem trhu sehnat a pokud je máte, je vyhráno. Pak je jen nakrájejte, a k tomu budete potřebovat buď dobrý nůž, nebo pevnou mužskou ruku, poněvadž kdoule je velmi tvrdá.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že vám kdoule chutnají nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 Responses
Vynikající recept na pečené kdoule, poprvé jsme vyzkoušeli z vlastní úrody. Děti mají pochoutku na krupici i do jogurtu. Doporučuji!
Díky mám radost. Mony 🫶