1. Nepoškozené a nepomačkané olivy dejte do pětilitrového uzavíratelného barelu nebo jiné nádoby. Zalijte vodou až po okraj tak, aby všechny olivy byli ponořené ve vodě.
2. Po 24 hodinách vodu vyměňte a tak to opakujte každý den celý týden. Dále pokračujte v procesu výměnou vody ob den cca 7-15 dnů. Olivy v průběhu proplachování ochutnejte, v okamžiku kdy hořkost bude pro vás přijatelná dále již neproplachujte.
3. Připravte čisté sklenice s uzávěrem.
4. Do mísy nalijte vodu a nasypte sůl, sůl intenzivním mícháním rozpusťte. Pak přilijte ocet a znovu promíchejte. Do sklenic naskládejte olivy přidejte kolečko citronu a zalijte až po okraj lákem. Přidejte lžičku oleje a sklenic uzavřete.
5. Sklenice dejte na tmavé místo a nechte 2 měsíce naležet. Pak otevřete a podávejte.


Nakládané olivy
Nakládané olivy? To je moje každoroční řecká tradice! A žádné moderní vychytávky – pěkně postaru, se slaným lákem. Tady se ale dostáváme ke kurióznímu kroku: víte, jak zjistíte, jestli je lák dostatečně slaný? Ponoříte do něj vejce. Jo, čtete správně – čerstvé vejce je můj osobní kontrolor kvality! Když vyplave a trčí o velikosti 2€ mince, máte vyhráno. Pokud se potopí… no, tak se radši připravte na další kolo míchání.
Žádné bylinky, žádné kudrlinky, jen čistá slaná dokonalost a lehce nahořklá chuť oliv. A výsledek? Olivy, co chutnají jako dovolená u Egejského moře.Tak kdo si letos troufne na vlastní várku?“


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.