1. Na pánev nalijte olivový olej a zprudka restujte mleté maso, vařečkou maso rozmělňujte tak, aby nemělo hrudky. Po cca 2’ přidejte cibuli, mrkev, cuketu a pokračujte další 2’ v restování. Pak maso okořeňte solí, pepřem a čili vločkami, přidejte rajský protlak, vodu a duste na mírném ohni cca 20’. Masová směs by neměla být příliš tekutá.
2. Vemte zapékací mísu o průměru cca 20-22 cm, vymažte olivovým olejem a do středu položte plát těsta filo a potřete tukem. Tak pokračujte do okamžiku kdy budete mít položených 5 plátů. Přidejte vychladlou směs masa a posypte tvrdým sýrem. Přečnívající okraje těsta překlopte směrem dovnitř. Při překládání potírejte olivovým olejem. Na povrch koláče položte ještě dva nařasené listy těsta a znovu potírejte tukem.
3. Ostrým nožem koláč nakrájejte na porce, rukou lehce pokapte vodou a vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pečte do zlatova cca 45-50’.
Masový koláč v těstě filo
Znovu tady mám pro vás jednu neodolatelnou dobrotu s těstem filo.
Na co si dát pozor při práci s těstem?
Těsto filo je velmi tenké, což znamená, že po otevření snadno usychá, ztvrdne a pak praskne. Je tedy dobré pracovat rychle, popřípadě po odebrání jednoho listu ostatní listy přikrýt lehce navlhčenou utěrkou. Pravidlo křupavého koláče zní mazat, mazat a mazat, tedy před položením dalšího listu pečlivě předešlý list potřete tukem.
Pokud se vám těsto přeci jen potrhlou, nezoufejte a pokládejte je jak je protržené. Na potírání sladkých koláčů použijte ideálně přepuštěné máslo a ty slané potírejte kvalitním olivovým olejem.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept