1. Do misky dejte toastový chléb nebo sušší rohlík a zalijte vodou. Jakmile pečivo vodu vsáklo, vezměte je do dlaní a všechnu přebytečné vodu vymačkejte. Prsty takto nasáklé pečivo rozmělněte na malé kousky a dejte stranou.
2. Do mísy dejte mleté maso, vejce, namočené pečivo, sůl, pepř, oregano, cibuli, 2 lžíce olivového oleje, ocet, petrželku a vše dobře rukama alespoň 5΄ prohněťte. Jakmile máte hotovo vytvořte kuličky.
3. Na pánev s širokým dnem nalijte zbytek olivového oleje a kuličky smažte ze všech stran. V průběhu smažení přidejte cuketu a nechte 1΄zatáhnout. Pak zalijte rajčaty, přidejte cukr, dochuťte solí, pepřem, oreganem a duste cca 10-25΄. V průběhu dušení uvařte těstoviny dle přiloženého návodu.
4. Jakmile máte těstoviny hotové odeberte pár lžic vody a dejte je stranou. Pak těstoviny sceďte a přidejte k masu a omáčce. Dochuťte, pokud omáčka má málo tekutin, podlijte trochou vody z těstovin. Nechte vše převařit a podávejte.
Masové kuličky s těstovinou
Tyto lahodné masové kuličky jsou nejen pro Řecko, ale i pro další kouty světa oblíbenou pochoutkou. Jsou jedním z nejrozšířenějších pokrmů, jí se samotné s brambory, hranolky, smažené nebo v polévce.
Můj manžel Byrom mi vždy popisoval svůj nedělní odjezd z Epanomi na studie do Soluně, okamžiky, kdy mu matka připravovala vrchovatý košík smažených kuliček a jiných dobrot, které mu musely vystačit na týdenní pobyt ve vzdáleném městě, podobně tak jak v česku, když se smažily řízky na cestu.
V Řecku se obvykle připravují z mletého hovězího masa s 30 procenty masa vepřového, v jiných zemích se preferuje maso jehněčí nebo skopové, výběr určitě nechám na vašich chuťových kanálcích. Neváhejte a pusťte se do díla, výsledkem bude zaručeně rychlý a svěží oběd či večeře.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.