1. Do kastrolu dejte krupici, škrob, 100 g cukru, sůl a promíchejte, přidejte mléko, 1,1/2 vejce a na středním plamenu za stálého míchání uvařte středně hustý krém. Krém dejte mimo sporák a přidejte na kostky nakrájené máslo (50 g) a promíchejte. Dejte stranou.
2. V kastrolu rozpusťte druhou část másla. Formu o průměru cca 28-30 cm vytřete máslem a do formy rozprostřete dva pláty těsta filo tak, aby přečnívaly přes okraj. Posypte polovinou ořechů do kterých jste přimíchali skořici a pokapte rozpuštěným máslem. Pak, znovu položte dva pláty těsta filo, posypte zbylými ořechy, pokapte máslem a položte poslední dva pláty těsta.
3. Na těsto navršte krém a přehněte přečnívající těsto směrem dovnitř tak, aby vytvořilo rustikální okraj a okraje potřete zbylým máslem. Půl vajíčka našlehejte s lžící cukru a potřete povrch krému. Vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte do zlatova cca 40’.
4. Po vytažení z trouby nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout.
Krupicový koláč s těstem filo
Recept na tento sladký krupicový koláč pochází z Řecka. Říká se mu mléčná pita a tradičně se připravuje holý, tedy bez těsta filo. Dneska vám představuji trochu modernější verzi vylepšenou těstem filo a ořechy. Pokud chcete použít tu tradiční verzi jednoduše krém nalijte do předem máslem vymazané, a moukou vysypané formy a dejte péct.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.