Krupicový koláč s těstem filo

Recept: Recept na tento sladký krupicový koláč pochází z Řecka. Říká se mu mléčná pita a tradičně se připravuje holý, tedy bez těsta filo. Dneska vám představuji trochu modernější verzi vylepšenou těstem filo a ořechy. Pokud chcete použít tu tradiční verzi jednoduše krém nalijte do předem máslem vymazané, a moukou vysypané formy a dejte péct.

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

10-12

INGREDIENCE

*6 listů těsta filo
*500 ml mléka
*40 g dětské krupice
*10 g škrobu
*špetka soli
*100 g + 1 lžíce cukru
*50 g +20 g másla
*1,1/2 +1/2 vejce
*40 g na hrubo mletých vlašských ořechů
*1 lžička skořice
Přehrát video

POSTUP

1. Do kastrolu dejte krupici, škrob, 100 g cukru, sůl a promíchejte, přidejte mléko, 1,1/2 vejce a na středním plamenu za stálého míchání uvařte středně hustý krém. Krém dejte mimo sporák a přidejte na kostky nakrájené máslo (50 g) a promíchejte. Dejte stranou.

2. V kastrolu rozpusťte druhou část másla. Formu o průměru cca 28-30 cm vytřete máslem a do formy rozprostřete dva pláty těsta filo tak, aby přečnívaly přes okraj. Posypte polovinou ořechů do kterých jste přimíchali skořici a pokapte rozpuštěným máslem. Pak, znovu položte dva pláty těsta filo, posypte zbylými ořechy, pokapte máslem a položte poslední dva pláty těsta. 

3. Na těsto navršte krém a přehněte přečnívající těsto směrem dovnitř tak, aby vytvořilo rustikální okraj a okraje potřete zbylým máslem. Půl vajíčka našlehejte s lžící cukru a potřete povrch krému. Vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte do zlatova cca 40’.

4. Po vytažení z trouby nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout.

Krupicový koláč s těstem filo

Recept na tento sladký krupicový koláč pochází z Řecka. Říká se mu mléčná pita a tradičně se připravuje holý, tedy bez těsta filo. Dneska vám představuji trochu modernější verzi vylepšenou těstem filo a ořechy. Pokud chcete použít tu tradiční verzi jednoduše krém nalijte do předem máslem vymazané, a moukou vysypané formy a dejte péct.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *