1. Jasmínovou rýži uvařte ve větším množství osolené vody, cca 12 až 15′. Po uvaření sceďte. Jakmile z rýže okape přebytečná voda, dejte ji do mísy, lehce okořeňte pepřem, citronovou kůrou a dejte stranou.
2. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a cca 1–2′ restujte sušené ovoce (meruňky a švestky nakrájejte na malé kousky). Poté ovoce vmíchejte do rýže.
3. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
4. Dno obdélníkové nebo jiné formy potřete částí másla. Pak vyklopte do formy rýži a lžící stlačte tak, aby při vyklopení udržela tvar. Na vrch rýže dejte zbylé kousky másla, přikryjte pečicím papírem a dejte zapéct na cca 15′.
5. Po vytažení z trouby nechte rýži lehce vychladnout a pak vyklopte na velký talíř, ozdobte granátovým jablkem a podávejte.
Miluji kořeněnou rýži! Mám ji ráda s čočkou, zeleninou, kaštany, vlastně skoro se vším, co se má s rýží rádo. Moje nejoblíbenější varianta je tato – se sušeným ovocem.
A právě v předvánočním období a samozřejmě o Vánocích musí být tato rýže na stole. Tady je moje první várka!
Při pohledu na sušené hrozinky v rýži málem dostala jedna moje kolegyně osypky. Proto trochu povolte uzdu fantazii a jednoduše dejte do rýže takové sušené ovoce, které vyhovuje právě vám a vykouzlete pro sebe úžasnou pochoutku.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jasmínová rýže se sušeným ovocem podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.