Jahodové muffiny s ovesnými vločkami

Recept: Když sezóna jahod začíná, je těžké odolat pokušení zapracovat je do každého dezertu. Tyto jahodové muffiny jsou lehké, vláčné a díky ovesným vločkám i trochu výživnější. Jogurt a olivový olej jim dodávají jemnost a čerstvé jahody zase šťavnatost. Pokud hledáte rychlý recept na snídani, svačinu nebo něco ke kávě, tohle je sázka na jistotu.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

9

INGREDIENCE

*125 g hladké mouky
*40 g jemných vloček
*80 g 10% tučného jogurtu
*60 g cukru krystal
*150 g na malé kousky nakrájené čerstvé jahody
*50 ml oleje (já jsem použila olivový, nemusí být)
*1 vejce
*20 g mandlí nakrájených na tenké plátky (možno vynechat)
*60 ml plnotučného mléka
*¼ lžičky prášku do pečiva
*špetka soli

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte cukr, mléko, jogurt, vejce, olej, sůl a metličkou vše zamíchejte.

2. Ke směsi přidejte vločky a mouku, do které jste přimíchali prášek do pečiva a zamichejte. Přidejte jahody, zapracujte do těsta a dávejte do muffinových forem. Formy plňte do ¾, posypte mandlemi a dejte na 20 – 25’ péct.

3. Nechte vychladnout a podávejte.

Jahodové muffiny s ovesnými vločkami 

Když sezóna jahod začíná, je těžké odolat pokušení zapracovat je do každého dezertu. Tyto jahodové muffiny jsou lehké, vláčné a díky ovesným vločkám i trochu výživnější. Jogurt a olivový olej jim dodávají jemnost a čerstvé jahody zase šťavnatost. Pokud hledáte rychlý recept na snídani, svačinu nebo něco ke kávě, tohle je sázka na jistotu.  

Na co si dát pozor?

– Jahody můžete nahradit jiným sezónním ovocem, například borůvkami nebo malinami.   

– Detej pozor na přepracování těsta pokud ho budete míchat příliš dlouho, muffiny mohou být hutné. Stačí lehce propojit suroviny.  

– Pro křupavější povrch můžete místo mandlí posypat muffiny trochou třtinového cukru.  

Mohu použít jiný olej než olivový?

Ano, můžete sáhnout po řepkovém nebo slunečnicovém oleji, ale olivový dodá těstu jemnější chuť ale i aroma olivového oleje.

Lze muffiny připravit bez cukru?

Ano, místo cukru použijte například med nebo javorový sirup. Počítejte s tím, že jogurt a jahody jsou přirozeně sladké.

  

Jak muffiny skladovat, aby zůstaly dlouho vláčné?

Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží 2–3 dny. Nebo je můžete zmrazit a pak jen nechat povolit při pokojové teplotě.  

Můžu použít mražené jahody?

Ano, ale doporučuji je lehce obalit v mouce, aby při pečení nepustili příliš šťávy a těsto nezvlhlo.  

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *