1. Žlutý hrách nechejte přes noc nabobtnat v dostatečném množství vody.
2. Ráno hrách sceďte, dejte do kastrolu, zalijte vodou a vařte do okamžiku, kdy je úplně měkký.
3. Jakmile máte hotovo, okořeňte solí, pepřem, přidejte limetkovou šťávu, nalijte olivový olej a tyčovým mixerem rozmixujte vše do hladka. Pokud je kaše příliš hustá, přilijte vodu, ještě převařte. V opačném případě nechte vařením zredukovat na správnou hustotu.
4. Dochuťte a podávejte.
Hummus ze žlutého hrachu
Na Santorini vás přiláká úžasná scenérie, úchvatné výhledy z tohoto sopečného ostrova, nádherné malebné uličky s modrými okny a kouzelný západ slunce. Další raritou je pěstování tohoto na chuť výjimečného žlutého hrachu, který se nazývá fáva. Jedinečné podmínky ostrova Santorini, jako sluneční svit, sopečné podloží a vlhkost z moře dodávají bobům fáva jejich výjimečnou chuť.
Fávu místní podávají velmi jednoduše. Jen ji zakápnou nebo spíš zalijí olivovým olejem, přidají kapary, na hrubo nakrájenou cibuli a je hotovo. Určitě vás nepoženu shánět hrách ze Santoriny, použijte žlutý hrách loupaný, bude ho potřeba dostatečně namočit, aby nasákl a změkl.
Pak jen popusťte uzdu své fantazii a podávejte s čerstvou zeleninou nebo se uvolněte úplně jako já, kdy jsem vybočila ze středomořské stravy a připravila malé topinky s kostičkami do křupava opražené slaniny.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám hummus podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.