Hummus ze žlutého hrachu

Recept: Humus ze žlutého hrachu je v Řecku velmi oblíbený předkrm nebo můžeme říct dip. V řečtině se nazývá fáva, na stole se objevuje po celý rok. Asi mi řekněte hrachovka, ale nechte se mýlit.

DOBA VAŘENÍ:

60'

PORCE:

6-7

INGREDIENCE

*150 g žlutého hrachu
*500-600 ml vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*sůl, čerstvě namletý pepř
*50 ml olivového oleje
*šťáva z půl limetky
Přehrát video

POSTUP

1. Žlutý hrách nechejte přes noc nabobtnat v dostatečném množství vody.

2. Ráno hrách sceďte, dejte do kastrolu, zalijte vodou a vařte do okamžiku, kdy je úplně měkký.

3. Jakmile máte hotovo, okořeňte solí, pepřem, přidejte limetkovou šťávu, nalijte olivový olej a tyčovým mixerem rozmixujte vše do hladka. Pokud je kaše příliš hustá, přilijte vodu, ještě převařte. V opačném případě nechte vařením zredukovat na správnou hustotu.

4. Dochuťte a podávejte.

Hummus ze žlutého hrachu

Na Santorini vás přiláká úžasná scenérie, úchvatné výhledy z tohoto sopečného ostrova, nádherné malebné uličky s modrými okny a kouzelný západ slunce. Další raritou je pěstování tohoto na chuť výjimečného žlutého hrachu, který se nazývá fáva. Jedinečné podmínky ostrova Santorini, jako sluneční svit, sopečné podloží a vlhkost z moře dodávají bobům fáva jejich výjimečnou chuť.

Fávu místní podávají velmi jednoduše. Jen ji zakápnou nebo spíš zalijí olivovým olejem, přidají kapary, na hrubo nakrájenou cibuli a je hotovo. Určitě vás nepoženu shánět hrách ze Santoriny, použijte žlutý hrách loupaný, bude ho potřeba dostatečně namočit, aby nasákl a změkl.

Pak jen popusťte uzdu své fantazii a podávejte s čerstvou zeleninou nebo se uvolněte úplně jako já, kdy jsem vybočila ze středomořské stravy a připravila malé topinky s kostičkami do křupava opražené slaniny.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám hummus podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *