1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a dejte restovat do měkka cibuli a jarní cibulku cca 5’. Pak přidejte rajský protlak, sůl, pepř, papriku a pokračujte 2’ v restování.
2. Poté přidejte špenát, uvařené fazole, cukr, vodu a promíchejte. Směs přiveďte k varu a nechte provařit bez poklice asi 15’. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.
3. Podávejte s fetou a čerstvým pečivem.
![](https://varimesmony.cz/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5876-768x1024.jpeg)
![](https://varimesmony.cz/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5877-768x1024.jpeg)
Fazole se špenátem
Zimní fazolová pohoda se špenátem – jednoduché, zdravé a tak dobré, že si nikdo ani nevšimne, že jsou vegetariánské (nebo veganské)! Ideální nejen na zahřátí, když venku mrzne, ale taky jako perfektní oběd do krabičky. Zbavte se prázdných polotovarů a dopřejte si pořádné jídlo, které vás zasytí a ještě připomene středomořské slunce. Fazole a špenát – duo, co vás nezklame.
Na co si dát pozor?
Kvalitní fazole jsou základ: Pokud nesáhnete-li po uvařených z konzervy, vybírejte fazole bez fleků a zažloutlých míst, nikdo nechce v hrnci překvápko. A nezapomeňte je předem namočit, aby byly měkké a měly máslovou konzistenci.
Nemusíte lpět na jarní cibulce nebo špenátu: Klidně vyměňte za svou oblíbenou zelenou zeleninu – třeba pórek, mangold nebo kapustu.
Špetka cukru je klíčová: Rajčata mají kyselý charakter, ale trocha cukru to krásně vybalancuje. Nebojte, neděláte marmeládu!
![](https://varimesmony.cz/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5894-768x1024.jpeg)
![](https://varimesmony.cz/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5893-768x1024.jpeg)
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.