Chobotnice na víně

Recept-Je tradiční středomořský pokrm, který v sobě snoubí jemnost mořských plodů s bohatostí červeného vína. Tato delikatesa je oblíbená zejména v Řecku a Itálii, kde se často podává jako hlavní chod při rodinných oslavách či svátečních příležitostech.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60'

PORCE:

6-8

INGREDIENCE

*1,5 kg mražené chobotnice
*8 středně velkých cibulí
*1 velké rajče
*1 stroužek česneku
*30 ml balzamikového octa
*150 ml červeného vína
*1 lžíce rajčatového protlaku
*Sůl, pepř
*2 bobkové listy
*5–6 kuliček nového koření
*1–2 lžíce medu

POSTUP

1. V širokém kastrolu rozehřejte olivový olej a orestujte na čtvrtky nakrájenou cibuli dozlatova, přibližně 5–6 minut

2. Přidejte naporcovanou chobotnici a restujte ji s cibulí, dokud nezmění barvu na červenou, cca 1 minutu. Poté přilijte balzamikový ocet, červené víno, rajčatový protlak, přidejte celé rajče, nasekaný česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Přikryjte poklicí a na mírném ohni duste cca 90 minut.

3. Jakmile je chobotnice měkká, přidejte med a podle chuti osolte ale pozor neměla by být potřeba solit. Nechte ještě 2–3 minuty povařit. Pokud je v pokrmu hodně tekutiny, nechte bez poklice vývar redukovat do okamžiku, kdy zůstane malé množství šťávy intenzivní chuti.

4. Podávejte s čerstvým pečivem, bramborovou nebo batátovou kaší.

Chobotnice na víně

Je tradiční středomořský pokrm, který v sobě snoubí jemnost mořských plodů s bohatostí červeného vína. Tato delikatesa je oblíbená zejména v Řecku a Itálii, kde se často podává jako hlavní chod při rodinných oslavách či svátečních příležitostech. 

Přestože příprava chobotnice může na první pohled působit náročně, s tímto receptem ji snadno zvládnete a přenesete si tak kousek středomořské atmosféry přímo na váš stůl.

1. Jak poznám, že je chobotnice správně uvařená?

Správně uvařená chobotnice je měkká a šťavnatá. Pokud je gumová, byla buď nedovařená, nebo naopak převařená. Doporučuji dodržet uvedený čas dušení a průběžně kontrolovat měkkost.

2. Můžu použít čerstvou chobotnici místo mražené?

Ano, čerstvá chobotnice je skvělou volbou. Profesionální zpracovatelé chobotnic často používají speciální zařízení, která připomínají míchačky. Tato zařízení pomáhají změkčit svalová vlákna chobotnic, čímž se dosáhne požadované jemnosti masa. Tradiční metoda čerstvě ulovené chobotnice je mlácení cca 50-60 krát o skálu nebo její mražení, které zajistí že chobotnici budete moct uvařit.

3. Jaké víno je nejlepší použít pro tento recept?

Doporučujeme suché až polosuché červené víno, ideálně z odrůd jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon, které dodají pokrmu bohatou chuť.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *