Bramborové noky se smetanou a tymiánem

Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

2–⁠3

INGREDIENCE

TĚSTO
*500 g uvařených brambor (moučný typ)
*1 vejce
*150 g hrubé mouky (podle druhu brambor, může být i více)
*1 lžička škrobu +1 lžička mouky (na posypání hotových noků)
*sůl
OMÁČKA
*2 lžíce čerstvého tymiánu nasekaného nadrobno
*4 plátky slaniny
*1 lžíce olivového oleje
*3 lžíce smetany 33 % tuku
*3 lžíce parmazánu

POSTUP

1. Dejte vařit větší hrnec osolené vody.

2. Oloupané uvařené brambory, nastrouhejte je najemno a rozložte na pracovní plochu. Do brambor přidejte rovnoměrně vejce, sůl, (tymián nemusí) a většinu mouky. Rukama zpracujte rychle těsto, zbytečně s těstem nepracujte jinak by řídlo. Pokud se těsto příliš lepí, přidej ještě trochu mouky – ale ne moc, ať nejsou noky tuhé.

3. Otestujte těsto (volitelně): Utrhněte kousek těsta a vhoďte do vařící osolené vody. Pokud drží tvar, je těsto hotové. Pokud se rozpadne, přidej trochu mouky.

4. Rozdělte těsto na 4 díly, z každého udělejte váleček. Nakrájejte na malé kousky. Můžete je jemně přitisknout k vidličce pro hezčí tvar ale hlavně na noku lépe drží omáčka. Hotové noky lehce obalte nebo poprašte ve směsi, 1 lžička škrobu a 1 lžička mouky. Dejte do vařící osolené vody a vařte do okamžiku než vyplavou nahoru cca 1-2’.

5. Na pánvi opečte slaninu dozlatova a dejte stranou, přidejte na tu samou pánev olivový olej, uvařené noky, smetanu, parmazán a trochu soli, pepře a tymiánu. Krátce prohřejte, aby se všechno spojilo. Dejte na talíř a nalámejte na kousky opečenou slaninu.

6. Podávejte.

Bramborové noky se smetanou a tymiánem

Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám bramborové noky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *