1. Dejte vařit větší hrnec osolené vody.
2. Oloupané uvařené brambory, nastrouhejte je najemno a rozložte na pracovní plochu. Do brambor přidejte rovnoměrně vejce, sůl, (tymián nemusí) a většinu mouky. Rukama zpracujte rychle těsto, zbytečně s těstem nepracujte jinak by řídlo. Pokud se těsto příliš lepí, přidej ještě trochu mouky – ale ne moc, ať nejsou noky tuhé.
3. Otestujte těsto (volitelně): Utrhněte kousek těsta a vhoďte do vařící osolené vody. Pokud drží tvar, je těsto hotové. Pokud se rozpadne, přidej trochu mouky.
4. Rozdělte těsto na 4 díly, z každého udělejte váleček. Nakrájejte na malé kousky. Můžete je jemně přitisknout k vidličce pro hezčí tvar ale hlavně na noku lépe drží omáčka. Hotové noky lehce obalte nebo poprašte ve směsi, 1 lžička škrobu a 1 lžička mouky. Dejte do vařící osolené vody a vařte do okamžiku než vyplavou nahoru cca 1-2’.
5. Na pánvi opečte slaninu dozlatova a dejte stranou, přidejte na tu samou pánev olivový olej, uvařené noky, smetanu, parmazán a trochu soli, pepře a tymiánu. Krátce prohřejte, aby se všechno spojilo. Dejte na talíř a nalámejte na kousky opečenou slaninu.
6. Podávejte.
Bramborové noky se smetanou a tymiánem
Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám bramborové noky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.