1. Do kastrolu dejte větší množství vody, osolte a přiveďte k varu.
2. Na pracovní plochu nastrouhejte na jemném struhadle brambory okořeněné solí, pepřem a tymiánem, přidejte vejce, větší část mouky a zpracovávejte těsto. Pracujte rychle, postupně přidávejte zbylou část mouky do okamžiku, kdy těsto drží pohromadě. Vznikne měkké tvárné těsto.
3. Pokud si nejste jistí, zda-li má nok správnou konzistenci, můžete v tomto okamžiku provést test. Ukrojte malý kousek těsta, vhoďte jej do vroucí vody, a jestli se nerozpadne a drží, je konzistence těsta správná. Pokud se rozpadá, přidejte trochu mouky. Hranice mezi rozpadajícím se a pevným nokem je tenká, proto mouku přidávejte postupně.
4. Pak vytvarujte čtyři válečky o průměru asi 2 cm a nakrájejte na kousky velké jako palec. V tomto okamžiku jsou noky hotové, poprašte je trochou směsi škrobové mouky s běžnou moukou a můžete je dát vařit. Pokud chcete vytvořit strukturu povrchu noků, aby omáčka lépe držela, otlačte nok o vidličku.
5. Vytvarované noky vyválejte ve smíchané v mouce se škrobem, sázejte do vroucí vody a vařte 2’. Jakmile nabobtnají, vyjměte je děrovanou naběračkou, dejte do mísy, přidejte lžíci olivového oleje a promíchejte.
6. Na pánev dejte slaninu, upražte do křupava a dejte stranou. Na tu samou rozpálenou pánev dejte noky a přidejte smetanu, posypte parmazánem. Dochuťte solí a pepřem, nechte projít varem a podávejte s opečenou slaninou.
Bramborové noky
Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám bramborové noky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.