1. Zapněte troubu na 220 stupňů.
2. Do zapékaci mísy dejte cibuli, mrkev, kořen petržele a olivový olej, okořeňte solí, pepřem, sladkou paprikou a přidejte špetku čili vloček. Promíchejte, vložte do předehřáté trouby a pečte 10-12’.
3. Zapékací mísu vytáhněte, přidejte rajský protlak, sterilovaná rajčata, čočku, cukr, zelenou petržel, zalijte polovinou vody nebo zeleninového vývaru a dobře promíchejte. Vložte znovu do trouby, snižte teplotu na 200 stupňů a pečte cca 20’. Po 20’ přisypte těstovinovou rýži, přilijte zeleninový vývar, promíchejte a znovu vložte do trouby na 15-20’ dopéct.
4. V průběhu pečení promíchejte, dochuťte a je-li potřeba podlijte vývarem nebo vodou. Jídlo ve finále by mělo být spíš s více tekutinami než suché.
Čočka Beluga s těstovinovou rýží
Tohle ragú z čočky Beluga je důkazem, že skvělé jídlo nemusí obsahovat ani gram masa. Čočka svou pevnou strukturou a jemně oříškovou chutí připomíná drobivou masovou omáčku, ale je lehčí, plná rostlinných bílkovin a navíc skvěle nasákne všechny chutě omáčky. V kombinaci s těstovinovou rýží vzniká dokonale vyvážené jídlo, které zasytí a zahřeje, ať už si ho dáš v zimě jako hřejivý comfort food, nebo v létě s čerstvými bylinkami a parmazánem.
Ať už jste vegetarián, nebo jen hledáte odlehčenou variantu klasického ragú, tohle jídlo Vás nezklame. Stačí první sousto a zjistíte, že maso opravdu nechybí.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.