Zbytkový vývar

Zbytkový vývar od Mony. V dobách, kdy naše babičky vařily, se v kuchyni neplýtvalo. Každý kousek zeleniny, odřezek masa nebo kost měl svůj význam.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

1,5 Litru

INGREDIENCE

*cca 600g zbytků zeleniny z mrazáku (košťál brokolice, slupky z cibule, mrkvové natě, stonky bylinek, celerové listy, přezrálá rajčata…)
*Odřezky masa, kosti (pokud máte)
*2-3 stroužky česneku
*2 bobkové listy
*5-6 kuliček pepře
*50-75 ml olivového olej
*sůl
*2 l vody (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1.Všechny zbytky vložte do hrnce, přidejte olivový olej a zprudka tak 10’ restujte.

2. Přidejte koření a zalijte vodou a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 2 hodiny, občas promíchejte.

3.Vývar sceďte, přelijte do sklenic a uchovejte v lednici nebo v zamrazte na později.

Zbytkový vývar – poklad z kuchyně našich babiček

V dobách, kdy naše babičky vařily, se v kuchyni neplýtvalo. Každý kousek zeleniny, odřezek masa nebo kost měl svůj význam. Slepice si pochutnaly na zbytcích, a co nešlo slepicím, skončilo v hrnci jako základ pro poctivý vývar. Dnes už slepice na dvorku většinou nemáme, ale princip zůstává – využít všechno, co jde, a ušetřit nejen peníze, ale i přírodu.

Dnes se hodně mluví o udržitelné módě, ale co udržitelné vaření? Udržitelnost  není jen o tom, jak nosit oblečení z druhé ruky, vyhýbat se přehnaným pořizování oblečení, ale i o tom, jak efektivně využít suroviny v kuchyni. A domácí zbytkový vývar je dokonalý příklad – promění to, co by jinak skončilo v koši, v lahodný základ pro polévky, omáčky i rizota.

Jaké zbytky mohu použít?
Použít můžete slupky z cibule, mrkvové natě, košťály brokolice, stonky bylinek, celerové listy, odřezky masa nebo kosti. Vyhněte se ale bramborovým slupkám a zelenině, která má hořkou chuť (např. syrové brukvovité druhy).

Jak dlouho mohu vývar skladovat?
V lednici vydrží 3–4 dny, ale nejlepší je ho zamrazit do tvořítek na led nebo krabiček a mít ho vždy po ruce.

Musím použít maso nebo kosti?
Nemusíte, vývar můžete udělat i jen ze zeleniny. Pokud chcete bohatší chuť, přidejte například sušené houby.

Proč přidávat slupky z cibule?
Dodají vývaru krásnou barvu a jemnou karamelovou chuť.

Jak vývar použít?
Je skvělý jako základ pro polévky, omáčky, rizota nebo i na podlévání masa při pečení.

Kolik zbytků je potřeba?

Na 2 litry vody bude ideální použít 300–500 g zbytků zeleniny a případně odřezků masa nebo kostí. Pokud chceš silnější vývar, přidej více zbytků (500 g).
Jestli chceš lehčí vývar, stačí kolem 300 g.

Důležité je nechat vývar táhnout alespoň 1,5–2 hodiny, aby se chutě pořádně uvolnily. Pokud přidáváš kosti, klidně i déle.

 Ukaž svému vývaru druhý život!

Neplýtvej, vař chytře! Uložte si tento recept a napište mi do komentáře, jak využíváte zbytky v kuchyni. Sdílejte a inspirujte ostatní k udržitelnému vaření! 

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *