1. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem, přidejte cibuli, česnek, polovinu tymiánu a restujte asi 15΄doměkka. Okořeňte solí, pepřem.
2. Do mísy dejte brambory, okořeňte solí, pepřem, přidejte zbylý tymián, parmazán a vše promíchejte. Do zapékací mísy o velikosti asi 30 x 20 cm dejte na dno polovinu brambor, pak rovnoměrně rozložte restovanou cibuli a přikryjte druhou polovinou brambor.
3. Přelijte rovnoměrně smetanou a mlékem. Přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 90’, pak odkryjte, posypte cheddarem a zapečte do zlatova dalších 10’.
4. Po vytažení nechte 5’ odpočinout a podávejte.


Brambory se smetanou a karamelizovanou cibulkou
Jedinečný recept, který opravu miluju a této velké lásce se záměrně vyhýbám. A víte proč? Prostě se nedokážu při pojídání zastavit. Jednou vezmu zapékací mísu zprava, jindy zleva a nic mě nedokáže zabrzdit, až okamžik, kdy je pekáček prázdný….
Příprava této dobroty má pár pravidel.
Pravidlo první: Smetana by měla mít na obalu magické číslo 33 %. S 12 % se brambora nekamarádí.
Pravidlo druhé: Brambory krájejte na stejné plátky o tloušťce asi tak 3 mm. Pokud si na to netroufáte, použije mandolíno. Jsou-li plátky nepravidelné tloušťky, dlouze budete nakukovat do trouby a klást si otázku: „Kdy už budou?“
Pravidlo poslední: Kvalitní sýr. Cheddar udělá na povrchu sexy krustičku a parmazán udělá z brambory hvězdu dne.


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám zapečené brambory podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.