Tartaletky s cuketou a krémem s feta sýru

Recept: Tartaletky s cuketou a krémem z feta sýru jsou vlastně slané koláčky. Jak určitě víte, do slaných koláčků můžeme zakomponovat spousty lákavých ingrediencií. Vzhledem k tomu, že se nacházíme na vrcholu cuketové sezóny, je tu jeden tip, jak šikovně a chutně zpracovat cuketu a vytvořit svěží cuketový koláč.

DOBA VAŘENÍ:

50' Příprava 2 hodiny

PORCE:

4

INGREDIENCE

*TĚSTO:
*170 g hladké mouky
*150 g studeného másla
*1/2 vejce
*sůl
NÁPLŇ:
*1 menší cibule nasekaná na drobno
*1 menší cuketa nakrájená na tenká kolečka
*20-30 ml olivového oleje
*100 g feta sýru
*11/2 vejce
*50 ml smetany 33% tuku
*2 lžíce tvrdého sýrů typu parmazán
Přehrát video

POSTUP

1. Z hladké mouky, másla, vejce, špetky soli vypracujte křehké těsto. Jakmile máte hotovo, zabalte je do potravinářské folie a dejte do lednice, minimálně na dvě hodiny odležet, ideálně přes noc.

2. Jakmile máme těsto připravené, rozdělte je na čtyři díly (já jsem použila 4 formy o průměru 12 cm) a prsty rozprostřete rovnoměrně na dno forem až k okrajům. Těsto lehce propíchejte vidličkou. Ve formách těsto přikryjte pečícím papírem a zasypte luštěninou, která funguje jako závaží, aby se těsto při pečení příliš nenafouklo. Tartaletky vložte předpéct na 15’ do předehřáté trouby na 200 stupňů. Jakmile máte hotovo, dejte lehce vychladnout.

3. V mezičase na pánvi rozehřejte olivový oleje a restujte 4-5’ cibuli s cuketou. V průběhu restování okořeňte solí a pepřem. Dejte stranou taktéž lehce vychladnout.

4. Do misky dejte fetu a vidličkou ji rozmačkejte, přidejte vejce a smetanu, okořeňte pepřem a se solí opatrně, feta je dost slaná. Promíchejte.

5. Do lehce vychlazených tartaletek nejdříve navršte cibuli s cuketou a pak zalijte směsí fety a smetany. Nakonec posypte tvrdým nastrouhaným sýrem. Taraletky znovu vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a zapečte cca 12’.

6. Podávejte s křupavým sezóním salátkem jako lehký předkrm, večeři nebo oběd.

Tartaletky s cuketou a krémem s feta sýru

Tartaletky s cuketou a krémem z feta sýru jsou vlastně slané koláčky. Jak určitě víte, do slaných koláčků můžeme zakomponovat spousty lákavých ingrediencií. Vzhledem k tomu, že se nacházíme na vrcholu cuketové sezóny, je tu jeden tip, jak šikovně a chutně zpracovat cuketu a vytvořit svěží cuketový koláč.

Osobně koláčky plněné zeleninou, masem nebo na sladko doma připravuji dost často. Těsto je velmi křehké, voní máslem a do tartaletk je radost se zakousnout. Koláčky podávám jako hlavní chod, doplním je jen hustou zeleninovou nebo jinou polévkou. Možná vám tato kombinace zní bizardně, ale pamatuji si, jak moje babička každý pátek připravovala vydatnou polévku se sladkým koláčem. Tak tady to mám trošičku jinak, sladký koláč ani tak moc nemusím, ale se slaným mne toto jídlo dost baví.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám tartaletky podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *