Sýrové placky z jogurtového těsta

Sýrové placky z jogurtového těsta od Mony. Na Balkáně i v Řecku najdete různé variace jednoduchých placek – od pita chlebů po sýrové koláčky. Tento recept vychází z podobné tradice: minimum surovin, rychlá příprava, voňavý výsledek.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

4 ks

INGREDIENCE

*200 g hladké mouky
*150 g řeckého jogurtu 10 % tuku
*150 g sýru graviera
*špetka soli (sýr je slaný, proto opatrně)
*½ lžičky cukru krystal
*12 g prášku do pečiva
*1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
*2 + 1 lžíce olivového oleje
*1 stroužek česneku (volitelné, já použila pečený česnek – viz recept)


POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promíchejte. Pak přidejte  jogurt, 2 lžíce olivového oleje. Vypracujte vláčné těsto (ručně nebo v robotu). 

2. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte placku o průměru cca 12 cm. Na každou rozválenou placku dejte část nastrouhaného sýru, zabalte do bochánku a znovu vyválejte na placku o průměru v cca 8 cm. 

3. Rozehřejte pánev, na suchou horkou pánev položte placku a pečte bez tuku, z každé strany cca 2’.

4. Ve zbylé lžičce oleje rozmíchejte česnek s petrželkou a ještě teplé placky potřete.

Sýrové placky z jogurtového těsta

Na Balkáně i v Řecku najdete různé variace jednoduchých placek – od pita chlebů po sýrové koláčky. Tento recept vychází z podobné tradice: minimum surovin, rychlá příprava, voňavý výsledek. Jogurtové těsto je vláčné a díky sýru graviera mají placky jemně oříškovou chuť a krásně se táhnou. Skvěle chutnají jen tak ještě teplé, ale můžete je podávat i jako přílohu k salátu, polévce nebo grilovanému masu.

Tipy k přípravě

  • Sýr graviera má výraznou chuť a dobře se taví. Pokud jej neseženete, zkuste kefalotyri nebo jiný tvrdý sýr.

  • Placky jsou nejlepší čerstvé, ale dají se i krátce ohřát na pánvi nebo v troubě.

  • Výborně se hodí jako základ pro dipy – zkuste tzatziki nebo pečený lilkový dip.

  • Pečený česnek v oleji plackám dodá jemnou, sladší chuť.

Můžu použít jiný jogurt?

Ano, ale řecký jogurt s 10 % tuku dodá těstu vláčnost a hutnější konzistenci. Nízkotučný jogurt by těsto příliš naředil.

Jak dlouho placky vydrží?

Nejlepší jsou čerstvé, ale v uzavřené dóze vydrží do druhého dne. Před podáváním doporučuji krátce opéct na suché pánvi.

Dají se placky připravit bez česneku?

Určitě – česnek je jen chuťové vylepšení, recept funguje i bez něj.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *