Sněhové koule – kurapiedes

Sněhové koule - kurapiedes od Mony. Vánoční řecká klasika která nesmí u slavnostního stolu chybět. Ano, tak jako moje babička měla zaručeně originální recept na vanilkové rohlíčky, tak se děje i v řecku s tímto cukrovím.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

28-30

INGREDIENCE

*250 g másla
*100 g cukru moučka
*½ lžičky vanilkové pasty
*400 g hladké mouky
*30 mandlí i se slupkou
*špetka soli
*cukr moučka na obalení
Přehrát video

POSTUP

1. Do mixeru dejte máslo, cukr a našlehejte do pěny  cca 15¨. Přidejte sůl, vanilku, promíchejte. Pak, prosejte mouku a pomalu vmíchejte do másla. Jakmile máslo pojme mouku, vznikne těsto dál již nehněte.

2. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mandle dejte na suchou rozehřatou pánev a lehce opražte cca 5-7¨.

3. Z těsta odvažte kousky o velikosti cca 25 g, do středu dejte celou vychladlou mandli, vytvořte kuličku, dejte na plech a střed kuličky lehce promáčkněte.

4. Vložte do trouby a pečte cca 9-10’.. Nechte lehce vychladnout a pak důkladně obalte v moučkovém cukru.

Sněhové koule – kurabiedes

Vánoční řecká klasika která nesmí u slavnostního stolu chybět. Ano, tak jako moje babička měla zaručeně originální recept na vanilkové rohlíčky, tak se děje i v řecku s tímto cukrovím.

Základem tohoto cukroví jsou dvě hlavní ingredience, velmi kvalitní máslo, v ideálním případě přepuštěné a mandle. Pak, již záleží na oblasti a kreativitě hospodyňky. Velmi často se do cukroví přidává koňak, jsou oblasti v řecku kdy vám budou tvrdit, že bez špičky muškátového oříšku není možné připravit kurapies. Běžně se taky přidává růžová voda, likér nebo i pálenka. A mandle? Nahrubo nakrájené loupané i ne, na plátky i v celku.

Každý kout téhle krásné země má oblasti kde připravují ty zaručené nejlepší dezerty. Město Kavala má tedy ty zaručeně nejlepší sněhové koule, měla jsem možnost je párkrát ochutnat, nádherně křehké, voňavé po másle a mandle uprostřed.

Na co si dát pozor?

Je velmi důležité máslový krém vyšlehat do nádherné bílé pěny nespěchejte a šlehejte cca 10-15!

Nepracujte s těstem příliš dlouho. Jakmile tuk spojíte s moukou a vznikne kompaktní těsto dál již nehnětˇte. V opačném případě dalším hnětením mouka uvolní lepek a sušenky ztratí křehkost.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *