1. Těsto: Do mísy dejte všechny suroviny a vypracujte těsto. S těstem nepracuje příliš dlouho, jakmile jsou suroviny spojené, vytvořte placku, zabalte ji do potravinářské folie a dejte do lednice na 1–2 hodiny odležet.
2. Poté těsto vyválejte a rozprostřete až po okraje do koláčové formy o velikosti cca 28 cm. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a nasypte na ně suché těstoviny nebo luštěninu. Předpečte 10–15’ v troubě předehřáté na 180 stupňů, pak nechejte lehce vychladnout.
3. Chřest očistěte od tvrdých konců, vhoďte do vařící vody, přiveďte znovu k varu a vařte 30 vteřin v osolené vodě. Vytáhněte, vložte do ledové vody zchladit (tak nepřijde o zelenou barvu) a nechte okapat. Slaninu nakrájejte na kostičky, opražte na pánvi a přidejte k vychladnutému chřestu. Promíchejte a navršte na předpečené těsto.
4. Předpečený korpus s chřestem zalijte zálivkou, kterou uděláte smícháním smetany, mléka, vajec a parmazánu, zlehka osolte a dochuťte pepřem. Pečte dalších cca 25´ při teplotě 180 stupňů.
5 . Po upečení nechte lehce vychladnout a podávejte.

SLANÝ KOLÁČ S ČERSTVÝM CHŘESTEM
Mám velmi ráda slané koláče, na řeckém stole jsou více méně nutností. Opravdové domácí, kterým se říká pity, se připravují z těsta průsvitného jako papír. Příprava je náročná, zdlouhavá a vyžaduje zručnost. Dnes se ale budu věnovat francouzskému slanému koláči z máslového těsta (když francouzský, jak jinak než máslo) zvanému quiche.
Těsto na tento koláč je křehké, voňavé, s dostatečným množstvím másla, tudíž formu vymazávat není třeba, tedy pokud to výrobce vaší formy výslovně nedoporučuje. Upečené luštěniny neposílejte rovnou do koše, k jídlu sice už nejsou, tvar koláče ale podrží i příště.
Tyto koláče mají své pravidlo: nikdy by neměly chybět vajíčka a smetana. Můžete však experimentovat s jeho tučností. Zálivka by měla trochu téct; pokud je hustá, nařeďte ji kapkou mléka, jestli teče příliš, přidejte jedno dvě vejce.
Vypracované těsto je dobré nechat aspoň hodinu, ale klidně i den v lednici. Suroviny se tím hezky spojí a těsto při válení nebude tak mazlavé. Při válení těsta můžete použít i pečicí papír nebo jednoduše dotvořte rukama, jako když jste si hrávali s plastelínou.


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám slaný koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.