1. Maso nakrájejte na větší kousky, dejte do mísy, zalijte polovinou olivového oleje, pak přidejte uzenou papriku, na hrubo nakrájenou cibuli, sůl, pepř a tymián, promíchejte, přikryjte potravinářskou folií a dejte do lednice alepoň na 60’ naležet.
2. Rozehřejte kastrol a nalijte druhou polovinu olivového oleje. Dejte na 3-4’ restovat očistěnou a na velké kusy nakrájenou mrkev. Okořeňte solí a pepřem. Jakmile máte hotovo, mrkev vytáhněte a nechte stranou. Do toho samého kastrolu dejte naložené maso a zprudka restujte 3-4’ tak, aby se zatáhlo ze všech stran.
3. Maso zalijte vodou tak, aby voda byla cca 1 cm nad masem. Na mírném ohni duste. Asi 15’ před dokončením přidejte mrkev a společně s masem duste do měkka.
4. V průběhu dušení kontrolujte tekutiny, v případě potřeby podlijte vodou. Dochuťte citronovou šťávou a podávejte.
Pro milovníky hovězího je hovězí s mrkví tím nejslavnostnějším nedělním jídlem.
Je tedy přímo ušito i na moje chuťové pohárky. Hovězí společně s mrkví a nakonec zakápnuté trochou citronové šťávy tvoří dokonalou harmonii a v hloubce srdce hledám takové nadšence, pro které je tato kombinace tak famózní jako pro mě.
Jak už jsem se zmiňovala, ráda dávám prostor základní ingredienci. V tomto případě hraje hlavní roli hovězí maso a čerstvý tymián. V řecké kuchyni se velmi často používají v receptech byliny a divoké trávy. Toto jídlo jsem poskládala jako vzpomínku na divoce rostoucí tymián, který ve vyšších polohách roste jako plevel. Zajímavostí řeckých receptů je, že se v nich dávky bylin neodměřují po snítkách, gramech nebo lžících, prostě se napíše: půl svazku, celý svazek nebo třeba hrst tymiánu.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám hovězí podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
Mrkněte na další recepty a hovězím masem: HOVĚZÍ S KARAMELIZOVANOU CIBULKOU MLETÉ HOVĚZÍ