1. Rozehřejte pánev se širokým dnem a přidejte olivový olej, cibuli, jarní cibulku, mrkev a restujte 3–4΄, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajský protlak a 1’ míchejte. Dále přidejte zelí, rajčata, okořeňte, solí, pepřem, chilli vločkami a sladkou paprikou. Směs dobře promíchejte a nechte 5–6’ povadnout.
2. Nakonec přidejte rýži, zalijte vodou, přikryjte a na mírném ohni duste do měkka cca 20-25’. V průběhu vaření kontrolujte tekutinu, v případě potřeby přilijte vodu.
4. Tak 10’ před dokončením přidejte olivy, kopr, petrželku, citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte s na tenké plátky nakrájenou a opečenou slaninkou (nemusí).
Rané zelí s rýží
V Řecku, vzhledem ke klimatickým podmínkám, sklizeň raného zelí, také brokolice a květáku, probíhá pro nás netradičně v zimním období, to znamená říjen, listopad a prosinec. Jedno krásné slunné zimní dopoledne jsem navštívila malou vesnici poblíž Soluně, nerada to počítám, ale bude tomu víc než pětadvacet let.
Charakteristikou vesnice je obrovský rybník plný kaprů a daleko široko vyhlášených taveren se zaručeně nejčerstvějšími smaženými kapřími prsty. Kamarádka Elen mě již očekávala, ale ještě než jsme stačily vstoupit do domu, tetinka odnaproti pokřikuje: „Eléni, Monika, dneska dělám zelí s rýži, přijďte!“ Samozřejmě to nebylo pozvaní, byl to příkaz a takovým se v Řecku neodporuje. Řeknu vám přátelé, ač to menu znělo obyčejně, byl to zážitek a ten jsem si nenechala ujít.
Tak dobrou chuť (kali orexi).
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám rané zelí s rýží podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 Responses
No ,nadheraJako vždy 💐💕🇨🇿❤️🇬🇷❤️proto koritsaky
🫶 Mony