Pomerančový koláč s tvarohem

Recept: Tento jednoduchý pomerančový koláč voní celým Středomořím. V mnoha středomořských rodinách se podobné koláče připravují právě v zimě, kdy citrusy dozrávají a jejich svěží vůně provoní celý dům. Je to typické „opravdové jídlo“ – žádné polotovary, jen čerstvý pomeranč, kvalitní tvaroh a poctivé ingredience.

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

8-10

INGREDIENCE

Těsto
*190 g hladké mouky
*90 g cukru
*2 vejce
*1 velký pomeranč (bio)
*90 ml čerstvé pomerančové šťávy
*60 ml oleje
*špetka soli
*1 lžička pomerančového prášku
*½ prášku do pečiva
*½ lžičky sody

Náplň
*2 vejce
*2 lžíce krystalového cukru
*125 měkkého tvarohu

POSTUP

1. Cukr s vejci vyšlehejte do světlé pěny (dál již nešlehejte), pak přidejte, rozmixovaný pomeranč (pomeranč oloupejte, zbavte bílých částí a rozmixujte na kaši),  špetku soli a olej. Do sklenice nalijte pomerančovou šťávu, přidejte  sodu a zamíchejte (bude pěnit) a přilijte ke směsi s vejci. 

2. Přimíchejte mouku do které jste přidali kypřící prášek a nakonec přidejte pomerančový prášek a vytvořte těsto. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem).

3. Tvaroh promíchejte s vejci a cukrem. Náplň lžící naneste na povrch těsta – můžeme vytvořit mramorování nebo ji položit doprostřed, aby při pečení vytvořila jemnou vrstvu.

4. Pečte při 175 °C, dokud nebude střed pevný a povrch zlatavý cca 45’. Po upečení můžete ozdobit kandovanými pomeranči.

POMERANČOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

Tento jednoduchý pomerančový koláč voní celým Středomořím. V mnoha středomořských rodinách se podobné koláče připravují právě v zimě, kdy citrusy dozrávají a jejich svěží vůně provoní celý dům. Je to typické „opravdové jídlo“ – žádné polotovary, jen čerstvý pomeranč, kvalitní tvaroh a poctivé ingredience.

Použití pomerančového prášku dodá dezertu intenzivní chuť, kterou s běžnými surovinami doma nedocílíte. Je to jednoduchý způsob, jak z domácího koláče udělat něco výjimečného.

 Tipy

  • Pokud chceš výraznější citrusový tón, přidejte do těsta ještě trochu citronového prášku

  • Náplň nemusí být rovnoměrná – nepravidelné mramorování koláč při krájení krásně zdobí.

  • Koláč nechte vychladnout ve formě, aby tvarohová vrstva správně ztuhnula.

ČASTÉ DOTAZY

Mohu použít jiný tvaroh než měkký?

Ano, ale je lepší ho předem promíchat s trochou mléka, aby měl hladší konzistenci.

Co když nemám pomerančový prášek?

Lze vynechat, ale s kvalitním pomerančovým práškem bude koláč výrazně aromatičtější.

Lze použít jiný citrus?

Citróny fungují také, ale chuť bude svěžejší a méně sladká.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *