1. Předehřejte troubu na 180 °C. Umyjte brambory i se slupkou a rozkrojte podélně na půl. Ostrým nožem nakrájejte do kříže středy brambor, do hloubky cca 1 cm (urychlíte tím pečení). Položte na plech, okořeňte solí, pepřem, potřete olivovým olejem a vložte do trouby péct do měkka cca 40′.
2. Jakmile jsou brambory upečené, nechte lehce vychladnout, a pak lžící vydlabejte vnitřní nakrájenou část brambory. Bramboru vydlabejte do hloubky tolik, aby si udržela tvar.
3. Vydlabanou část brambor dejte do mísy, dochuťte, solí, pepřem, tymiánem a rozmačkejte lehce vidličkou. Pak přidejte tvrdý sýr, většinu čedaru (zbylý čedar nechte na posypání naplněných brambor) zakysanou smetanu, petrželku a smíchejte v lepkavou hmotu.
4. Vydlabané brambory rozložte na plech s rozprostřeným pečicím papírem a naplňte sýrovo-bramborovou hmotou. Pak posypte zbylým sýrem a šunkou. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapečte cca 20′.
Plněné brambory
Dnes ráno jsem dlouze mluvila se svou kamarádkou ze Soluně, a jak bývá zvykem, rozhovor začal o potravinách a jídle, pokračoval mým neustálým kňouráním, jak nemůžu sehnat u nás na vsi to či ono, pak přešel do našich holčičích tajů a nakonec skončil znovu v kuchyni.
Ellen se mě ptá: „Co vlastně dáš dnes na web??“ Samozřejmě že hlava byla prázdná… A najednou jsem si představila, jak přijíždím do Soluně okolo starobylé čtvrti kastro (hradby), jediná původní část Soluně, která zůstala zachována po požáru města v roce 1917. Je známá jako Ano Poli (horní město). Úzké malebné uličky jsou lemované starými, malými domky. Turisté zde najdou malebná zákoutí, nespočet taveren a obchůdky se suvenýry.
Hradby skrývají nejromantičtější pohled na město Soluň s přístavem a zálivem. Na úpatí sedí zamilované páry a kochají se nádherným pohledem na město tak jako já tehdy se svou druhou řeckou polovinou, který mě dostal… vlastně by se dalo s nadsázkou říct na plněnou bramboru.
A právě tam jsem poprvé (1992) ochutnala plněný brambor a okamžitě mě uchvátila ta úžasná chuť. Brambory jsou samy o sobě dost dobré, ale tyto jsou přímo královské.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že vám chutnají nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.