1. Do mísy dáte jogurt, přidáte rajský protlak, sladkou papriku, chilli, kmín, sůl, pepř, česnek, olivový olej a vše dobře promícháte. Pak do marinády vložíte omytá, osušená, solí a pepřem okořeněná kuřecí stehna.
2. Na kuře ze všech stran nanesete marinádu, pak mísu přikryjete a vložíte do lednice na 3 až 5 hodin odležet. Můžete maso připravit i večer a nechat v lednici nechat odležet přes noc.
3. Předehřejte troubu na 180° C, naložené kuře i s marinádou vložte do zapékací mísy, přidejte vodu, přikryjte a pečte přikryté cca 40’, pak odkryjte a opečte cca 15–20’, dozlatova. Po dopečení bude mít omáčka lehce hrudkovitou strukturu.
4. Podávejte s máslovým květákovým pyré.
Pečené kuře naložené v jogurtu
Jednoho krásného dne na mě v lednici vykukoval jogurt. Jogurt je v Řecku velmi oblíbený. Největší oblibu má jogurt připravený z ovčího mléka.
Běžně se prodává na trzích i v supermarketech v hnědých hliněných miskách a na povrchu má tlustý škraloup, kterému se říká lidově kůže, a právě tato tučná kůže je jedním z ukazatelů kvality a zároveň i delikatesa.
Jeden z klasických oblíbených dezertů je až směšně jednoduchý. Dáte dvě tři lžíce hustého tučného jogurtu na talíř, polijete lžíci medu a v lepším případě posypete vlašskými ořechy. V Řecku a Turecku se často používá k hlavním chodům. Pro nás Evropany jsou tyto kombinace velmi neobvyklé.
Třeba k pečenému jehněčímu přidáte lžíci jogurtu nebo se jen tak přidá k oblíbenému jídlu, jako jsou špagety nasucho, to znamená jen s olivovým olejem a k tomu lžíce jogurtu. Používá se na každém kroku, ale jen stěží ho najdete bez tuku a téměř nikdy u hospodyněk v lednici neuvidíte průmyslově zpracovávaný, natož pak s příchutí.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 Responses
Recept jsem zkusila a je tak jednoduchý a dobrý!
Díky. Mony 🌞