Orzo – těstovinová rýže s mletým masem a feta sýrem

Recept na orzo – těstovinová rýže s mletým masem a feta sýrem od Mony. Těstovinová rýže, známá jako orzo, patří mezi klasické suroviny středomořské kuchyně. Vypadá jako rýže, ale ve skutečnosti jde o malé těstoviny, které se často používají do polévek, salátů nebo jako příloha.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

4

INGREDIENCE

*300 g těstovinové rýže (orzo) @eliesfood
*300 g mletého hovězího masa
*1 větší mrkev, nakrájená na kostičky
*1 cibule, nadrobno nakrájená
*3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
*1 lžíce rajčatového protlaku
*40 ml olivového oleje
*cca 750-800 ml vody (případně vývaru) ((já používám Pí vodu BCS®)
*sůl, pepř
*špetka chilli vloček
*100 g feta sýra na dokončení
*2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky

POSTUP

1. Na  pánvi zahřejte olivový olej a krátce orestujte mleté hovězí maso cca 2’.

2. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Restujte další 2–3’, dokud zelenina nepustí vůni. Okořeňte solí, pepřem a chilli vločkami. Vmíchejte rajčatový protlak a krátce orestujte, aby se rozvinula jeho chuť.

3. Přisypte těstovinovou rýži, (orzo) zalijte vodou, promíchejte a vařte přibližně 15’ doměkka. V průběhu vaření kontrolujte množství tekutiny – pokud je potřeba, dolijte. Nezapomínejte občas promíchat.

4. Podávejte teplé, posypané rozdrobeným feta sýrem.

Orzo – těstovinová rýže s mletým masem a feta sýrem

Těstovinová rýže, známá jako orzo, patří mezi klasické suroviny středomořské kuchyně. Vypadá jako rýže, ale ve skutečnosti jde o malé těstoviny, které se často používají do polévek, salátů nebo jako příloha. V Řecku je velmi oblíbené jídlo giouvetsi – pečené orzo s masem a rajčaty. Moje verze je však rychlejší a jednodušší na všední den.Tato surovina je lehce dostupná a najdete ji ➡️ https://bit.ly/orzo_testovinova_ryze

Šťavnaté mleté maso, zelenina a jemně pikantní základ krásně ladí se slanou fetou, kterou taktéž najdete ➡️ http://elies.cz Feta celé jídlo povýší na plnohodnotný středomořský zážitek.

Tipy k přípravě

  • Místo vody použijte hovězí nebo zeleninový vývar, jídlo tak získá plnější chuť.

  • Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte snítku rozmarýnu nebo tymiánu už během vaření.

  • Fetu můžete nahradit i sýrem parmazánem nebo grana padano, ale originál s řeckou fetou je nejlepší.

  • Jídlo můžete připravit s mletým jehněčím masem – chuťově se přiblíží tradičnímu řeckému giouvetsi.

1. Dá se orzo nahradit klasickou rýží?

Ano, ale chuť a textura budou jiné. Orzo se chová jako těstovina – nasaje omáčku a je vláčnější. S rýží bude jídlo sušší.

2. Jak dlouho orzo vařit?

Zpravidla 12–15 minut, podobně jako jiné krátké těstoviny. Kontrolujte, aby bylo al dente.

3. Dá se jídlo připravit předem?

Ano, ale těstovinová rýže má tendenci sát tekutinu, proto je lepší při ohřívání přidat trochu vody nebo vývaru.

4. Hodí se k tomu i jiné sýry než feta?

Můžete použít kozí sýr, ricottu nebo i strouhaný tvrdý sýr. Feta ale jídlu dodá typický středomořský nádech.

Vyzkoušejte tento jednoduchý a sytý recept s chutí  Středomoří. Orzo s mletým masem a fetou se skvěle hodí na rychlou rodinnou večeři i na oběd do krabičky. Dejte vědět v komentářích, jak se vám povedlo, nebo se podělte o svou vlastní variantu.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *