1. Na pánvi se širokým dnem rozehřejte olivový olej a restujte cca 5-6’ cibuli společně se švestkami a brusinkami. Jakmile máte hotovo, vytáhněte a dejte stranou.
2. Na tu samu pánev přidejte máslo, naporcované kuře okořeněné solí a pepřem a restujte cca 4-5’ do okamžiku, kdy kůže na kuřeti bude mít zlatavou barvu. Zalijte Pí-vodou BCS® tak, aby maso bylo ponořené ze dvou třetin. Přikryjte poklicí a duste do měkka. Tak 15’ před dokončením přidejte švestky s cibulí, brusinkami a tymián.
3. Jakmile je maso měkké a omáčka zredukovaná, dochuťte solí a pepřem, přidejte zakysanou smetanu a nechte přejít varem a podávejte.

Máslové kuře se sušenými švestkami a brusinkami
Máslové kuře se švestkami a brusinkami je maso se sušeným ovocem, které mám velmi v oblibě. Dozlatova opečené kuře ladí s dokonale svěží omáčkou. Kombinace sušeného ovoce a kuřete je výjimečně chutná, obzvláště když je podávané s krémově smetanovou bramborovou kaší. Toto jídlo je skvělé v zimním období jako dokonalá večeře nebo nedělní oběd.
V Řecku je oblíbená kombinace sušeného ovoce s vepřovým masem a tradičně se připravuje na první svátek vánoční, stejně jako kuře plněné rýží a sušeným ovocem. Tento recept jsem poprvé vyzkoušela loni o svátcích vánočních, hledala jsem nějakou šťavnatější variantu kuřete s ovocem a věřte či nevěřte právě dvě lžíce zakysané smetany daly omáčce dokonalý šmrnc.
A co je nejdůležitější při přípravě… nesířené sušené ovoce a dobré kuře určitě i s kostí, které vám udělá dokonalý vývar. Nezapomeňte kuře pečlivě orestovat stejně jako cibuli se sušeným ovocem.



Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.