1. Houby namočte minimálně na 30 minut do litru horké vody.
2. Kuřecí maso okořeňte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a dejte maso zprudka zatáhnout cca 2’ z obou stran. Dejte je stranou. Na tu samou pánev dejte cibuli a vymačkané houby, restujte 5–6 minut. Pak, přilijte vodu z hub, přikryjte a duste cca 20-25’.
3. Přidejte kuře zpět do pánve a nechte dusit dalších 10–12 minut, dokud nebude měkké. V průběhu dušení kontrolujte tekutiny, pokud je potřeba podlijte vodou.
5. Těsně před dokončením dochuťte, přilijte smetanu, nechte krátce přejít varem a podávejte.


Kuře na cibuli a houbách
Tento jednoduchý recept spojuje výraznou chuť sušených hub, sladkost pomalu dušené cibule a jemnost kuřecího masa. Je to ideální zimní jídlo – zasytí, zahřeje a voní lesem. Sušené houby mu dodávají hloubku chuti a jemná smetanová omáčka ho krásně propojí.
Ve finální podobě zůstane na pánvi malé množství šťávy intenzivní chuti. Máte-li potřebu většího množství omáčky, přilite vývar nebo vodu a pokud chcete, zahustěte omáčku moukou nebo jiným zahušťovadlem, jak jste zvyklí..
Nečekejte složité kořenění – tady hrají hlavní roli samotné suroviny. Podávejte jen s čerstvým pečivem nebo jako sytější variantu s rýží.
Můžu použít čerstvé houby?
Ano, ale chuť nebude tak intenzivní. Pokud použijete čerstvé, doporučujeme je před restováním krátce podusit.
Mohu místo smetany použít něco jiného?
Místo smetany můžete přidat trochu másla nebo ji úplně vynechat.
Jaké houby jsou nejlepší?
Nejlepší jsou sušené lesní houby – hřiby, lišky nebo směs sušených hub.
Dá se jídlo připravit předem?
Ano, zaleží se a chutě se krásně propojí, takže ohřáté je možná ještě lepší.


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.