1. Na pánvi se širokým dnem rozehřejte olivový olej a zprudka restujte maso do zlatova. V průběhu restování vařečkou maso rozmělňujte tak, aby nevznikaly hrudky. Doba restování je 6-7‘.
2. Pak přidejte cibuli, mrkev, okořeňte solí, pepřem, oreganem a pokračujte v restování 2-3‘. Nakonec přidejte rajský protlak, špetku cukru, promíchejte, podlijte vodou a duste do měkka cca 20‘.
3. Jakmile je maso měkké a šťáva dostatečně zredukovaná (to znamená že maso neplave ale má dost vlhkosti), rozprostřete ho do zapékací mísy o průměru 30 cm, posypte petrželkou a nahoru lžící navršte bramborovou kaši. Na závěr rovnoměrně pokládejte na kaši kousky másla.
4. Vložte do předem předehřáté trouby na cca 180oC a zapečte cca 30‘.
Koláč pastevce
Ζkusili jste udělat pastýřský koláč? Ač původ tohoto koláče náleží francouzům, poprvé jsem se smím setkala v roce 1995 v řecku a byla jsem unesená nádhernou chutí jídla jen s několika jednoduchými ingrediencemi. Od té doby se pro mne stal návykový, touha ho připravovat pořád dokola a vymýšlet nové kombinace mne stále baví.
Vrstva mletého hovězího masa v originále by měla být z masa jehněčího, pak vrstva bramborové kaše a pokud chcete přidejte třeba i hrášek. Nakonec nezapomeňte na vrch bramborové kaše dát tak kouzelnou ingredienci jako je máslo, tu bych určitě neměnila ani ničím nenahrazovala.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám masový koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.