Karamelizovaná cibule

Recept: Přesně tahle cibulka může udělat z obyčejného chleba hostinu. Voní vínem, tymiánem a připomíná, že dobré jídlo nemusí být složité. Stačí kilo cibule a trocha trpělivosti – a máš luxus ve sklenici.

DOBA VAŘENÍ:

50’

PORCE:

6-7

INGREDIENCE

*1 kg červené cibule
*3 lžíce medu
*2 lžíce balsamikového octa
*100 ml červeného vína
*50 ml olivového oleje
*1/2 lžičky sušeného tymiánu
*sůl, pepř

Na sendvič
*2 krajíce chleba
*2 lžíce karamelizované cibulky
*4 lžíce krémového sýru nebo tvarohu
*2 uvařená vejce na hniličku
*pažitka na ozdobení
*sůl,pepř

POSTUP

1.Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na olivovém oleji ji začněte pozvolna restovat společně s tymiánem do okamžiku, než viditelně povadne, cca 30’.

2. Až začne zlátnout, přidejte víno, ocet, med a sůl, pepř. Všechno nechte jemně probublat a odpařit přebytečnou tekutinu vařením, cca 10-15’.

3.Když je cibulka krásně měkká a lepkavá, dejte ji do čistých sklenic. Skladujte v lednici.

Jak na sendvič:

1. Krajíce chleba opečte na sucho na pánvi nebo v toustovači, dokud nebudou krásně křupavé.

2. Každý krajíc pomažte krémovým sýrem – nešetřete, ať je základ hezky vláčný. Navrch dejte lžíci karamelizované cibulky. Přidejte libovolně nakrájená oloupana vejce.

3. Dochuťte solí, pepřem a posyp čerstvě nasekanou pažitkou.


Křupavý sendvič s karamelizovanou cibulkou

Přesně tahle cibulka může udělat z obyčejného chleba hostinu. Voní vínem, tymiánem a připomíná, že dobré jídlo nemusí být složité. Stačí kilo cibule a trocha trpělivosti – a máš luxus ve sklenici.

Jak dlouho cibulka vydrží ve sklenici?
V lednici vydrží klidně 3 týdny. Jen ji nabírej vždy čistou lžičkou.
Musím použít víno?
Víno dodá hloubku chuti, ale můžeš použít i jablečný mošt nebo vodu s pár kapkami citronu.
K čemu se to hodí?
Na topinku, k sýru, k masu, na pizzu, do sendviče… nebo jen tak lžičkou do úst rovnou z lednice.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *