1. Jahody omyjte, rozkrojte a dejte do hrnce. Přidejte cukr, med, citronovou šťávu a špetku soli. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, občas promíchejte. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
2. Přisypte chia semínka, dobře promíchejte a ještě 2–3 minuty povařte. Marmeláda začne rychle houstnout chia semínka si s tím poradí. Horkou marmeládu plňte do čistých skleniček, zavíčkujte a po vychladnutí uložte do lednice.
Jahodová marmeláda s chia semínky
Jahodová sezóna je krátká – ale s touhle rychlou marmeládou si ji můžete prodloužit alespoň o pár dnů. Není potřeba žádný želírovací cukr, chemie ani zavařovací drama. Jen hrst sezónních jahod a chia semínka.
‼️ Tato marmeláda není určena k dlouhodobému skladování – vydrží v lednici přibližně týden (v případě, že ji nevychutnáte dříve).
Jak dlouho marmeláda vydrží? V lednici zhruba 5–7 dní. Není určená k uskladnění do špajzu.
Lze použít mražené jahody? Ano, jen je předem rozmrazte a slijte přebytečnou vodu, aby nebyla marmeláda řídká.
Proč chia semínka? Jsou přírodní zahušťovadlo, dodají konzistenci i nutriční hodnotu. A navíc se s nimi obejdete bez želírovacího cukru.
Můžu připravit marmeládu i z jiného ovoce? Určitě, jde připravit třeba z borůvek nebo i meruněk.
Lze do marmelády přidat jenom med nebo i jiné sladidlo? Ano, můžete marmeládu připravit třeba jenom s medem nebo jiným sladidlem, které vám vyhovuje.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.