Hovězí polévka se zeleninou a těstovinami

Recept na hovězí polévku se zeleninou a těstovinami je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Považuji ji za famózní zimní talíř, který zahřeje tělo i duši. Tímto jídlem zaručeně chytím dvě mouchy jednou ranou, jelikož ji podávám jako hlavní chod.

DOBA VAŘENÍ:

130'

PORCE:

6-7

INGREDIENCE

*750 g hovězí kýty nakrájené na malé kostky
*2 cibule nakrájené na kolečka
*1 stroužek česneku nakrájený na drobno
*1 pórek nakrájený na kolečka
*6-8 cherry rajčat
*1 lžíce rajského protlaku
*hrst na drobno nasekané zelené petržele
*2 lžíce na drobno nasekaného tymiánu
*sůl, pepř, chilli vločky
*150 g těstovin
*50 ml olivového oleje
*2 – 2 1/2 litru vody (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1. V hrnci se širokým dnem, na olivovém oleji, prudce restujte maso do okamžiku, kdy se zatáhne a dostane na povrchu zlatavou barvu. Přidejte cibuli, pórek, česnek a míchejte 1’, pak přidejte rajský protlak, rajčata, petržel a tymián. Nakonec zalijte vodou, okořeňte solí, pepřem a chilli vločkami. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte.

2. Jakmile je maso měkké, asi po 2 hodinách, přidejte těstovinu a uvařte ji do měkka cca 10’, pak dochuťte.

3. Podávejte s pečivem.

Z baru rovnou na polévku!

V Řecku se polévky podávají hned ze dvou důvodů. V zimě se očekává, že v průběhu týdne bude na stole nějaká luštěnina v podobě fazolové, čočkové nebo cizrnové polévky nebo také polévka hovězí. Ten druhý důvod pro podávání polévek je ale zábavnější! Když se totiž za ranního rozbřesku vracíte z nočních podniků jako jsou buzuky (podniky s živou hudbou), bary atd., tak zamíříte buď do kantýny na nějaký párek, bůček či gyros, do polévkárny, která se zpravidla otvírá až kolem jedné hodiny ranní anebo rovnou domů na svou domácí hovězí polévku.

Hovězí polévka se zeleninou a těstovinami není úplně tradiční řeckou polévkou. Je to má varianta zimního hřejivého jídla z jednoho hrnce. Noční polévkárny v Bílých Karpatech bohužel ještě nenajdete, ale u nás doma se občas polévka uprostřed noci podává.

Pokud používáte Pí vodu, můžete syrové maso na několik hodin před vařením do této vody ponořit. Maso ji přirozeně nasákne do jednotlivých buněk a zachová si čerstvý vzhled. Při tepelném zpracování restováním si nasáklou vodu podrží. Uvaření v Pí vodě dosáhnete v kratším čase (šetříte energii), ale maso si podrží pevnost svalových vláken, byť bude měkké na skousnutí. Je to takové „naducané“ pevné maso. Takovéto pevnější maso musíte déle kousat, tím se ale lépe promíchá se slinami a následně stráví. Vy delším kousaním více uspokojíte chuťové buňky a nepřejíte se.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám hovězí polévka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

2 Responses

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *