Čočka Beluga s těstovinovou rýží

Recept: Tohle ragú z čočky Beluga je důkazem, že skvělé jídlo nemusí obsahovat ani gram masa. Čočka svou pevnou strukturou a jemně oříškovou chutí připomíná drobivou masovou omáčku, ale je lehčí, plná rostlinných bílkovin a navíc skvěle nasákne všechny chutě omáčky. V kombinaci s těstovinovou rýží vzniká dokonale vyvážené jídlo, které zasytí a zahřeje, ať už si ho dáš v zimě jako hřejivý comfort food, nebo v létě s čerstvými bylinkami a parmazánem.

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

4

INGREDIENCE

*300g černé čočky Beluga
*300 g těstovinové rýže
*3 středně velké nastrouhané mrkve
*1 nastrouhaný kořen petržele
*1 nadrobno nakrájenou velkou cibuli
*1 plechovku sterilovaných rajčat (410 ml)
*1 velkou lžíci rajského protlaku
*sůl, pepř, špetka čili vloček
*lžičku sladké papriky
*česnek
*lžičku cukru
*4 lžičky nadrobno nasekané zelené petržeky
*800-900 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)
nebo zeleninového vývaru
*50 ml olivového oleje

POSTUP

1. Zapněte troubu na 220 stupňů.

2. Do zapékaci mísy dejte cibuli, mrkev, kořen petržele a olivový olej, okořeňte solí, pepřem, sladkou paprikou a přidejte špetku čili vloček. Promíchejte, vložte do předehřáté trouby a pečte 10-12’. 

3. Zapékací mísu vytáhněte, přidejte rajský protlak, sterilovaná rajčata, čočku, cukr, zelenou petržel, zalijte polovinou vody nebo zeleninového vývaru  a dobře promíchejte. Vložte znovu do trouby, snižte teplotu na 200 stupňů a pečte cca 20’. Po 20’ přisypte těstovinovou rýži, přilijte zeleninový vývar, promíchejte a znovu vložte do trouby na 15-20’ dopéct.

4. V průběhu pečení promíchejte, dochuťte a je-li potřeba podlijte vývarem nebo vodou. Jídlo ve finále by mělo být spíš s více tekutinami než suché. 

Čočka Beluga s těstovinovou rýží

Tohle ragú z čočky Beluga je důkazem, že skvělé jídlo nemusí obsahovat ani gram masa. Čočka svou pevnou strukturou a jemně oříškovou chutí připomíná drobivou masovou omáčku, ale je lehčí, plná rostlinných bílkovin a navíc skvěle nasákne všechny chutě omáčky. V kombinaci s těstovinovou rýží vzniká dokonale vyvážené jídlo, které zasytí a zahřeje, ať už si ho dáš v zimě jako hřejivý comfort food, nebo v létě s čerstvými bylinkami a parmazánem.

Ať už jste vegetarián, nebo jen hledáte odlehčenou variantu klasického ragú, tohle jídlo Vás nezklame. Stačí první sousto a zjistíte, že maso opravdu nechybí. 

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *