1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a zamíchejte. Pak přidejte žloutek, na malé kostky nakrájené máslo, nakonec vodu nebo mléko a ocet. Rukama zapracujte máslo do mouky a vytvořte těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20’ odležet do lednice.
2. Broskve zbavte pecek, nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy, přidejte cukr, škrob, skořici a promíchejte. Dejte stranou.
3. Těsto vytáněte z lednice a rozválejte do kruhu na tloušťku cca 0,5 cm. Dejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem. Nejdříve těsto potřete bílkem, pak začněte skládat plátky broskví do kruhu od středu až směrem ke krajům. U okraje nechte dostatek místa (cca 5 cm), abyste mohli těsto přehnout směrem dovnitř.
4. Přehnuté okraje potřete smetanou a posypte cukrem, pak koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 20’. Podávejte teplý nebo vychladlý.


Broskvový koláč s křehkého těsta
Broskvový koláč z křehkého těsta se nemusí podávat jen jako dezert, je i vynikající snídaní nebo svačinou. Neholdujete-li broskvím, zvolte jakékoli sezónní ovoce, které na vás právě kouká ze stromu nebo vykukuje z lednice. Domácí dezert nemusí být vždy něco přehnaně složitého, obvzláště tento koláč je jako hračka. Nenáročné těsto, trochu cukru, čerstvé ovoce a je hotovo.
Nějaká pravidla přece jenom má: do těsta nezapomeňte dát ocet ten zajistí jeho křupavost, těsto nemiste příliš dlouho, neboť teplé ruce zahřejí máslo tak, že při zpracování začne vytékat. Množství cukru upravte podle použitého ovoce a pokud vám nesedí škrobová moučka, tak ji vynechte, ve své podstatě zadržuje přebytečné šťávy


Broskvový koláč s křehkého těsta je lahodnou záležitostí. Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. KOLÁČ S BÍLOU ČOKOLÁDOU A OVOCNÝM ROZVAREM
Jedna odpověď
Koláč byl výborný, všem na rodinné oslavě moc chutnal!