Broskvový koláč s křehkého těsta

Recept: Není pravidlem, že se koláč musí podávat jen jako dezert, je i vynikající snídaní nebo svačinou. Neholdujete-li broskvím, zvolte jakékoli sezónní ovoce, které na vás právě kouká ze stromu nebo vykukuje z lednice. Domácí dezert nemusí být vždy něco přehnaně složitého, obvzláště tento koláč je jako hračka. Nenáročné těsto, trochu cukru, čerstvé ovoce a je hotovo.

DOBA VAŘENÍ:

50'

PORCE:

6-7

INGREDIENCE

TĚSTO:
* 170 g hladké mouky
* 120 g studeného másla
* 1 žloutek
* 1 lžíce studeného mléka nebo vody
* 20 g cukru moučky
* 1 lžička octa
* špetka soli
NÁPLŇ:
* 4-5 čerstvých broskví
* 100 g cukru krystal
* 1 bílek
*1 lžička skořice
*1 lžička škrobu
*1 lžíce smetany na potření okrajů
*1 lžíce cukru krystal na posypání okrajů
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a zamíchejte. Pak přidejte žloutek, na malé kostky nakrájené máslo, nakonec vodu nebo mléko a ocet. Rukama zapracujte máslo do mouky a vytvořte těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20’ odležet do lednice.

2. Broskve zbavte pecek, nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy, přidejte cukr, škrob, skořici a promíchejte. Dejte stranou.

3. Těsto vytáněte z lednice a rozválejte do kruhu na tloušťku cca 0,5 cm. Dejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem. Nejdříve těsto potřete bílkem, pak začněte skládat plátky broskví do kruhu od středu až směrem ke krajům. U okraje nechte dostatek místa (cca 5 cm), abyste mohli těsto přehnout směrem dovnitř.

4. Přehnuté okraje potřete smetanou a posypte cukrem, pak koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 20’. Podávejte teplý nebo vychladlý.

Broskvový koláč z křehkého těsta se nemusí podávat jen jako dezert, je i vynikající snídaní nebo svačinou. Neholdujete-li broskvím, zvolte jakékoli sezónní ovoce, které na vás právě kouká ze stromu nebo vykukuje z lednice. Domácí dezert nemusí být vždy něco přehnaně složitého, obvzláště tento koláč je jako hračka. Nenáročné těsto, trochu cukru, čerstvé ovoce a je hotovo.

Nějaká pravidla přece jenom má: do těsta nezapomeňte dát ocet ten zajistí jeho křupavost, těsto nemiste příliš dlouho, neboť teplé ruce zahřejí máslo tak, že při zpracování začne vytékat. Množství cukru upravte podle použitého ovoce a pokud vám nesedí škrobová moučka, tak ji vynechte, ve své podstatě zadržuje přebytečné šťávy.

Broskvový koláč s křehkého těsta je lahodnou záležitostí. Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. KOLÁČ S BÍLOU ČOKOLÁDOU A OVOCNÝM ROZVAREM

Vytisknout recept

sdílejte:

Jedna odpověď

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *