1. Zahřejte hrnec a dejte rozpustit máslo, přidejte brambory, okořeníte kmínem, solí, pepřem a restujte brambory 2-3‘. Pak zalijte vodou a vařte do měkka.
2. V mezičase nakrájejte slaninu na malé kostičky, osmahněte a dejte stranou. Bramboru oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, pak dejte do vody a důkladně propláchněte tak, abyste ji zbavili škrobu. Nakonec sceďte, osušte a ve větším množstvím oleje osmažte. Jakmile máte hotovo, dejte stranou na kuchyňský papír okapat přebytečný tuk.
3. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte je tyčovým mixerem, přidejte ocet, dochuťte solí, pepřem a ještě 5‘ vařte. Nakonec přidejte smetanu, nechejte přejít varem a podávejte s bramborovými strouhánky a opečenou slaninou.
Bramborový krém se strouhánky a slaninou
Tato polévka pro mne znamená vzpomínku na dětství. S malým rozdílem, babičky v té době nevěděly, co je to tyčový mixer a slaninu by si raději daly opraženou s hořčicí a chlebem. Protagonistou v této polévce je kmín. Ač pochází a hojně se používá ve východním středomoří i u nás má také své místo v našich klasických receptech.
Dalším důležitým krokem je brambory orestovat, vím že je to dost zdlouhavé a otravné, ale tam je právě ten rozdíl. Při restování brambora uvolní všechny aromatické látky do tuku a taky vitamíny. Tuk je pohltí a přenese do tak jednoduché ale kouzelné polévky.
Kyselost přizpůsobte své chuti. Kmín je jedno z koření které je dobré před použitím taky opražit, takže neopomeňte jej přidat hned v první fázi restování k bramborám. Uvolní své aroma a chuť se dostane do tuku, který, jak je známo, je nosičem.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.