Bramborový krém se strouhánky a slaninou

Recept:Tato polévka pro mne znamená vzpomínku na dětství. S malým rozdílem, babičky v té době nevěděly, co je to tyčový mixer a slaninu by si raději daly opraženou s hořčicí a chlebem. Protagonistou v této polévce je kmín. Ač pochází a hojně se používá ve východním středomoří i u nás má také své místo v našich klasických receptech.

DOBA VAŘENÍ:

50'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*1 kg brambor oloupaných a nakrájených na kousky
*1 lžička kmínu vcelku
*60 g másla
*3-4 lžíce jablečného octu
*1,5-5 litry vody (já používám Pí vodu BCS®)
*150 ml smetany 33%
*sůl, pepř
*4 silnější pláty slaniny
*1 brambora + olej na smažení

POSTUP

1. Zahřejte hrnec a dejte rozpustit máslo, přidejte brambory, okořeníte kmínem, solí, pepřem a restujte brambory 2-3‘. Pak zalijte vodou a vařte do měkka.

2. V mezičase nakrájejte slaninu na malé kostičky, osmahněte a dejte stranou. Bramboru oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, pak dejte do vody a důkladně propláchněte tak, abyste ji zbavili škrobu. Nakonec sceďte, osušte a ve větším množstvím oleje osmažte. Jakmile máte hotovo, dejte stranou na kuchyňský papír okapat přebytečný tuk.

3. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte je tyčovým mixerem, přidejte ocet, dochuťte solí, pepřem a ještě 5‘ vařte. Nakonec přidejte smetanu, nechejte přejít varem a podávejte s bramborovými strouhánky a opečenou slaninou.

Bramborový krém se strouhánky a slaninou

Tato polévka pro mne znamená vzpomínku na dětství. S malým rozdílem, babičky v té době nevěděly, co je to tyčový mixer a slaninu by si raději daly opraženou s hořčicí a chlebem. Protagonistou v této polévce je kmín. Ač pochází a hojně se používá ve východním středomoří i u nás má také své místo v našich klasických receptech.

Dalším důležitým krokem je brambory orestovat, vím že je to dost zdlouhavé a otravné, ale tam je právě ten rozdíl. Při restování brambora uvolní všechny aromatické látky do tuku a taky vitamíny. Tuk je pohltí a přenese do tak jednoduché ale kouzelné polévky.

Kyselost přizpůsobte své chuti. Kmín je jedno z koření které je dobré před použitím taky opražit, takže neopomeňte jej přidat hned v první fázi restování k bramborám. Uvolní své aroma a chuť se dostane do tuku, který, jak je známo, je nosičem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *