Baklava

Recept: Baklava od Mony. Baklava je jedním z nejznámějších svátečních dezertů východního Středomoří. V Řecku má pevné místo na stole během velkých rodinných setkání i o Vánocích. Je to ukázka skutečného jídla, které stojí na poctivých surovinách: filo těsto, ořechy, máslo, aromatické koření a citrusový sirup. Nic umělého, žádné zkratky.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

20-25

INGREDIENCE

Těsto a náplň
*2 balíčky těsta filo (cca 450 g)
*650 g rozpuštěného másla
*150 g loupaných nesolených pistácií
*350 g vlašských ořechů
*100 g strouhanky
*špetka mletého hřebíčku
*1 lžička skořice
*celý hřebíček

Sirup
*1 kg cukru
*700 ml vody (já používám Pí-voda BCS®)
*šťáva z 1 citronu + citronová kůra

POSTUP

1. Můžete připravit z jednoho balení těsta poloviční dávku. Připravte ořechovou náplň smícháním nasekaných pistácií, vlašských ořechů, strouhanky, skořice a špetky mletého hřebíčku.

2. Pekáč o velikosti 35 × 25 cm a výšce alespoň 5–6 cm vymažte máslem. První tři listy filo postupně rozložte do pekáče a každý důkladně pokapejte máslem. Pokud listy neodpovídají velikosti pekáče, můžete je překrojit nebo rovnoměrně poskládat tak, aby pokryly celou plochu.

3. Na třetí list nasypte část ořechové směsi a pokapejte máslem. Pokračujte střídáním vrstev: list těsta → máslo → náplň, dokud nespotřebujete celou ořechovou směs. Poslední tři listy položte bez náplně, každý jen zakápněte máslem.

4. Ostrým nožem nakrájejte baklavu na čtverečky nebo trojúhelníky. Do středu každého dílku zapíchněte celý hřebíček a zbytkem másla povrch rovnoměrně přelijte.

5. Pečte v troubě předehřáté na 140-150 °C dozlatova, přibližně 120’.

6. Mezitím připravte sirup svařením cukru, vody, citronové šťávy a kůry. Vařte 2–4 minuty, aby sirup lehce zhoustl.

7. Horkou baklavu ihned po dopečení přelijte horkým sirupem. Nechte několik hodin odležet, ideálně přes noc, aby dokonale nasákla.

Baklava

Baklava je jedním z nejznámějších svátečních dezertů východního Středomoří. V Řecku má pevné místo na stole během velkých rodinných setkání i o Vánocích. Je to ukázka skutečného jídla, které stojí na poctivých surovinách: filo těsto, ořechy, máslo, aromatické koření a citrusový sirup. Nic umělého, žádné zkratky.

Trpělivé vrstvení těsta a pečlivé máslování každého listu je přesně ten typ práce, která se vám vrátí v chuti i vůni celého domu. V Řecku se baklava často připravuje předem – její chuť je nejlepší až druhý den, když se sirup dokonale vstřebá.

Tenké listy těsta se dají snadno přizpůsobit velikosti pekáče. Ořechy můžete kombinovat, ale spojení pistácií a vlašských ořechů je nejtradičnější. Pokud chcete dezert méně sladký, snižte množství sirupu. Pečení neuspěchávejte – rovnoměrné zezlátnutí je znamením, že struktura bude později krásně křupavá. Sirup i baklava musí být horké, aby se spojily a nevytvořily mokré vrstvy.

Můžu použít jiný druh ořechů?

Ano, fungují i mandle nebo lískové oříšky, ale pistácie jsou pro baklavu typické a nejvíce aromatické.

Co když je těsto příliš tenké a trhá se?

Je to normální, filo je velmi jemné — klidně vrstvy překládejte nebo doplňte menšími kusy.

Jak poznám, že je baklava hotová?

Povrch musí být hluboce zlatavý a okraje lehce křupat. Pokud je světlá, dejte jí ještě čas.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *