Zapečená tortilla s mletým hovězím a mozzarellou

DOBA VAŘENÍ:

45’

PORCE:

4

INGREDIENCE

*300 g mletého hovězího masa
*1 větší cibule (nakrájená na kolečka)
*3 jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
*1 lžíce rajského protlaku
*5–6 lžic konzervovaných rajčat (ideálně krájených)
*chilli papričky dle chuti
*sůl, pepř
*1 bobkový list
*30 ml + 1 lžíce olivového oleje
*250 ml vody nebo vývaru (já používám Pí-vodu BCS®)

Na plnění
* 4-6 tortill
*2 rajčata nakrájená na kolečka
*6 listů hlávkového salátu
*200 g sýru mozzarella (nejlépe plátky nebo strouhaný)

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejte 30 ml olivového oleje a zprudka orestujte mleté maso. Jakmile se maso zatáhne, přidejte jarní cibulku, kolečka cibuli a restujte 2–3’. Vmíchejte rajský protlak a po chvíli i rajčata. Osolte, opepřete, přidejte chilli podle chuti a bobkový list.
  1. Podlijte 250 ml vody, stáhněte plamen a duste přibližně 20–25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Pak směs nechte mírně vychladnout. Tortillu nastříhněte směrem ke středu a postupně vrstvěte část masa, salátu, mozzarelly a rajčat. Přeložte viz. video do vějířku.
  2. Na pánvi s trochou oleje opečte tortillové vějířky z obou stran dozlatova, aby tortilla byla křupavá a sýr uvnitř rozteklý.

Zapečená tortilla s mletým hovězím a mozzarellou

Tenhle recept vznikl přesně v duchu: rychle, jednoduše a přitom s chutí, která připomíná street food z dovolené. Inspirací mi byly grilované rolky z gyrosu, ale místo masa z grilu jsem sáhla po dobře ochuceném mletém hovězím, přidala cibuli, rajčata a trochu chilli pro šmrnc. Celé se to zabalí do tortilly, zapeče dozlatova a podává s jogurtovým dipem a salátem.

Je to skvělý recept na večeři, po které zůstane jen prázdný talíř. A navíc to zvládneš i ve všední den po práci.

Tipy k přípravě

  • Pokud máš víc času, nech masovou směs odpočinout – chutě se ještě víc propojí.

  • Místo mozzarelly můžeš použít i jiný tavený nebo polotvrdý sýr – goudu, eidam nebo čedar.

  • Neboj se přidat do směsi trochu mletého římského kmínu nebo sušeného oregana – přiblížíš se chuti kebabu.

Časté dotazy

Mohu místo hovězího použít jiné maso?

Ano, výborně funguje i mleté kuřecí nebo jehněčí.

Dá se tortilla připravit dopředu?

Ano, můžete je naplnit a uložit do lednice. Zapečte je až těsně před podáváním.

Jak dlouho vydrží hotové ?

V lednici 1–2 dny. Před podáváním doporučuji znovu krátce opéct nebo ohřát v troubě, aby zůstaly křupavé.

Mohu použít bezlepkové tortilly?

Ano, recept je snadno přizpůsobitelný pro bezlepkovou variantu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *