Kapustová polévka se slaninou a parmazánem

Recept: Stejně jako kapusta i růžičková kapusta chutná nejlépe, pokud byla před sklizní na poli vystavena prvním mrazíkům.

DOBA VAŘENÍ:

55'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*350-400 g kapusty nakrájené na proužky
*150 g slaniny na kostičky
*1 větší mrkev očištěná a nakrájená na kostičky
*1 lžíce rajského protlaku
*1 cibule nakrájená na kolečka
*5-6 šery rajčátek nebo jedno velké rajče
*4-5 lžic jemně nakrájené zelené petrželky
*3-4 lžíce bílé kulaté rýže
*50 g parmazánu
*sůl, pepř
*špetku čili vloček
*40-60 ml olivového oleje
*vodu cca 1,5-2l vody (já používám Pí-vodu BCS®) nebo zeleninového vývaru

POSTUP

1. Do rozehřátého kastrolu dejte špek, olivový olej, cibuli a restujte do okamžiku, kdy špek pustí veškerý tuk a cibule zesklovatí. Pak přidejte mrkev, lžíci rajského protlaku a ještě 2′ restujte.

2. Přidejte kapustu, rajčata, promíchejte, okořeňte solí, pepřem a čili, zalijte vodou a přiveďte k varu a na mírném ohni vařte ještě 30′.

2. Po 30′ přidejte rýži, zelenou petrželku dochuťte a nechte ještě 10′ vařit. Následně vypnete sporák a nechte dalších 10′ odpočinout.

3. Před podáváním posypte parmazánem.

Kapustová polévka se slaninou a parmazánem

V okamžiku kdy u nás doma řeknete zelí nakládané, kyselé, čerstvé, nebo červené, popřípadě růžičková kapusta či kapusta, uvidíte a často i uslyšíte nadšení. Nikdy se neozve ani hlásek „jenom to prosím ne“. Dnešní odrůdy zelí jsou pravděpodobně potomci ze středomořských oblastí. Ve starověkém Římě byly používány dokonce jako lék, zelí je skutečná super potravina. Obsahuje spoustu vitaminů a téměř žádné kalorie. Zejména kapusta je zdravá a plná vitaminů, posiluje imunitní systém a má vysoký podíl komplexu vitamínů B, které jsou důležité pro nervy. Obsahuje mnoho vitaminu c, dvakrát více než pomeranč.

Kapustová polévka je výtečná volba obzvláště v zimních měsících. Pokud zrovna nepočítaje kalorie, nebuďte skromní se slaninou, vyberte kvalitní kousek s větším obsahem masa a z polévky udělejte hlavní chod. Podávejte s opečenou bagetou nebo čerstvým pečivem. Tento úžasný talíř povýšíte na super talíř v okamžiku, kdy do již hotové polévky přidáte pár lžic čerstvého, extra panenského olivového oleje.Vnější listy kapusty jsou tužší a často v záhybech víc znečištěné, dejte jim proto více péče a nakrájejte je na menší kousky.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám polévka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *